Tariflerde yumurta alternatifi olarak kullanılan aquafaba dikkatinizi çekmiş olabilir. Genellikle kekli tariflerde kullanılan aquafaba baklagillerin suyundan elde edilir. Sakın nohut konservesinin suyunu dökmeyin. Aquafaba olarak bilinen bu sıvı, hayati bir vegan pişirme maddesidir. Sizler için aquafaba nedir, nasıl hazırlanır anlattık. İşte, aquafaba nedir:
Aquafaba, nohut gibi baklagiller uzun süre suda bekletildiğinde veya suda pişirildiğinde oluşur. Bir kutudan nohutları süzdükten sonra muhtemelen hiç düşünmeden çöpe attınız, ancak beze ve çikolatalı mus gibi havadar vegan tatlılar ve hatta bir vegan viski ekşi yapmak için kullanabilirsiniz.
Aquafaba, hayati bir vegan pişirme malzemesi olsa da, yeni bir malzemedir. Vegan Fransız müzisyen Joël Roessel, konserve fasulye ve diğer sebzelerden elde edilen suyla yemek pişirmeyi denemeye başladı, ardından blogunda bunun hakkında yazdı ve burada diğer vegan şeflerin yanı sıra yiyecek israfını azaltmak isteyen şefler tarafından da sevildi.
Aquafaba'yı yumurta veya yumurta akı yerine kullanabilirsiniz. Sadece bir kutu nohutu boşaltın ve sıvıyı saklayın.
Aquafaba'nız sulu görünüyorsa (ev yapımı aquafaba kullandığınızda daha yaygın), ocakta azaltarak koyulaştırmak isteyebilirsiniz. Kapaksız bir tencereye koyun ve yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirin. Aquafaba ile pişiriyorsanız, dengelenmesine yardımcı olması için bir çay kaşığı krem tartar ekleyebilirsiniz.
Genel olarak her yumurta için 3 yemek kaşığı, 1 yumurta sarısı için 1 yemek kaşığı veya 1 yumurta beyazı için 2 yemek kaşığı aquafaba koyabilirsiniz.
Endişelenmeyin, aquafaba'nın hafif bir fasulye kokusu varken, onunla bir kez pişirdiğinizde tadı hiçbir şeye, özellikle de fasulyeye benzemez.
Şunlara da göz atın;