Araştırmalar sağlık açısından faydalarının olduğunu öne sürse de FDA, esansiyel yağların saflığını veya kalitesini izlemiyor veya düzenlemiyor. Uçucu yağlar, bitkilere hoş kokulu aromasını veren ekstraktlardır. Bu yağlar sağlığa pek çok faydasıyla yaygın olarak bilinir ve sıklıkla cilde uygulanır veya aromaterapide kullanılır ve burun yoluyla solunur. Ancak esansiyel yağlar sadece ferahlatıcı bir koku yaymak için iyi değildir. Bazıları zihin ve beden için doğal bir terapi olarak işe yarayabilir. Terapötik faydalar arasında stres, kaygı ve inflamasyonun azaltılması yer alır. Bazı yağlar uykuyu bile iyileştirebilir. Bazı esansiyel yağlar doğal olarak antibakteriyel ve antimikrobiyal bileşiklere sahiptir ve yağlara patojenlerle savaşma yeteneği veren de bu bileşiklerdir.
Melaleuca yağı olarak da bilinen çay ağacı yağı, çay ağacının yapraklarından elde edilen esansiyel bir yağdır. Antiviral özelliklerin yanı sıra antifungal ve antiseptik özelliklere de sahip olduğuna inanılıyor. Bu nedenle çay ağacı sıklıkla sivilce, tırnak mantarı ve kepek gibi farklı cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Çay ağacı yağı, özellikle akne ve sivilcelere neden olan bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur ve tedavi sürecini hızlandırır.
Nasıl Kullanılır: Çay ağacı yağı, banyo suyuna damlatılabilir veya difüzör yardımıyla kullanılabilir. Taşıyıcı yağlarla seyreltilerek cilde uygulanabilir. 1 bardak beyaz sirke ve 1 bardak su içeren bir sprey şişesine 3 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyerek ev dezenfektanı hazırlayabilirsiniz. Ancak çay ağacı yağı kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemelidir.
Limon otu yağı, antibakteriyel özelliklere sahip olduğu gösterilen başka bir esansiyel yağdır. Bir çalışmada araştırmacılar, limon otu ekstraktının Bacillus subtilis ve Bacillus cereus'a karşı etkili olabileceğini ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için antimikrobiyal ilaçlar oluşturmak için kullanılabileceğini buldu.
Nasıl Kullanılır: Limon otu yağını evinizde doğal bir hava spreyi olarak kullanmak için dağıtabilir veya rahatlamayı teşvik etmek için soluyabilirsiniz. Ayrıca üç veya dört damla yağı çok amaçlı bir temizleyiciyle karıştırabilirsiniz. Taşıyıcı yağ ile seyreltildiğinde yağı topikal antibakteriyel olarak cildinize de uygulayabilirsiniz.
Okaliptüs yağı, anavatanı Avustralya olan okaliptüs ağacından elde edilir. Yağın sağlık açısından da birçok güçlü faydası vardır: İltihabı azaltmak, astımla ilişkili semptomların hafifletilmesi, kepek iyileştirilmesi ve stres seviyelerini düşürmek.
Nasıl Kullanılır: Okaliptüs yağının küçük miktarlarda bile oldukça zehirli olduğunu unutmayın. Yani diğer esansiyel yağlar gibi onu da yutmamalısınız. Yağı kullanmak için, bir difüzörle soluyun veya yağı ılık banyo suyuna ekleyin.
Tarçın, karanfil, kakule ve kimyon baharatlarını test eden 2013 tarihli bir araştırma, tarçının bakterilere karşı en iyi sonucu verdiğini gösterdi. 2019 yılında yapılan bir araştırma, laboratuvarda tarçın esansiyel yağının salmonellaya karşı etkili olduğunu ve vücudunuzun bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabileceğini buldu. Bu, vücudunuzun bakterilerden daha hızlı kurtulmasına yardımcı olarak ateş semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Tarçın esansiyel yağı çeşitli türde doğal antibiyotikler içerir. Antibiyotik ilaçlarla kolayca tedavi edilemeyen bakteri türlerine karşı bile işe yarayabilir.
Zencefil kökü bir baharat olarak kabul edilir ve sindirime yardımcı olarak yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur, mide ve bağırsakları korur. Bir inceleme, zencefilin vücudunuzdaki iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğunu belirtiyor. Ateş iltihabı tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Seyreltilmiş zencefil yağı masajı ile iltihabın azaltılması, ateşin düşürülmesine ve mide bulantısı, kusma, ishal ve baş ağrısı gibi diğer semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın;