Bazen öğün atlamak sağlığımız üzerinde olumsuz bir etki yaratmasa da, bunu bir alışkanlık haline getirmek veya aç karnına uyumak sağlığınızı birçok yönden kesinlikle etkileyecektir. Öncelikle, akşam yemeğini atlamak vücudunuzda besin eksikliğine yol açabilir, çünkü günlük işlevleriniz için magnezyum, B12 vitamini ve D3 vitamini gibi mikro besinlere ihtiyacınız vardır. Ve bu uygulamayı uzun süre sürdürürseniz, kendinizi yetersiz beslenme veya besin eksikliği geliştirme riskine sokarsınız.
Akşam Yemeğini Atlarsanız Ne Olur?
- Boş mide, psikolojik sağlığınız, genel beyin fonksiyonunuz ve karar verme yetenekleriniz için zararlıdır. Bir araştırmaya göre, beyin glikozla çalışır ve akşam yemeğini atlamak kan şekeri seviyenizi düşürebilir. Sinirliyseniz, yorgunsanız veya odaklanma eksikliğiniz varsa, nedenini biliyorsunuz!
- Ayrıca, yaygın inanışın aksine, boş mide aşırı yeme olasılığını artırdığı için kilo alımına yol açabilir. Bunun nedeni, normalden daha fazla yemek istemeniz ve metabolizmanızın yavaşlamasına neden olarak kilo verme yeteneğinizi azaltabilmesidir.
- Metabolizmanın yavaşlaması vücudun kas kazanma yeteneklerini de etkiler. Uyurken vücut onarım ve restorasyon moduna girer ve bu kas kütlesi oluşturmayı, proteini kasa dönüştürmeyi ve hasarlı dokuları onarmayı içerir. Bu nedenle, vücut onarmak ve onarmak için yeterli besin ve proteinden mahrum kalırsa, uyurken kas kütlesini kaybetme riski vardır.
- Akşam yemeğini atladığımızda ise vücudumuzdaki insülin seviyesi düşük olacağından uyku düzenimiz de olumsuz etkilenecektir.
- Akşam yemeğini atlamak, mide ve sindirim sağlığınızı da bozabilir. Çünkü boş mide, hidroklorik asidin etkisiyle midede gaz oluşumuna yol açar. Bu, hazımsızlık ve mide tahrişine neden olabilir.
Akşam yemeğinde doğru porsiyonu yemek sadece bedensel sağlığınız için değil, aynı zamanda bilişsel yetenekleriniz için de önemlidir!
Şunlara da göz atın;
- Damak tadının değişmesinin sebepleri
- Ağızda kötü tat neden olur?
- Yatmadan önce uzak durmanız gereken besinler
- Vücudun ihtiyaç duyduğu besinler
- Aç karnına spor yapılır mı?