Acı biberden yapılan bir çeşni olan acı sos, yiyeceklere baharatlı bir tat vermek için harikadır. Genellikle hamburger, burrito, taco, yumurta ve turşu gibi yemeklere eklenir. Patates kızartması yanında da servis edilebilir. Yaygın kullanımına rağmen, birçok insan bu baharatlı elyafın sağlığınızı nasıl etkilediğini merak edebilir. . Acı sos tüketmek sağlıklı mıdır sizler için anlattık. İşte, acı sos sizin için iyi mi:
Acı sos kalorisi çok düşüktür ve karbonhidrat, yağ ve protein içermez. 5 ml acı sos aşağıdaki besin değerlerini içerir;
Çok küçük miktarlarda kullanıldığı için vitamin ve minerallerde çok düşüktür.
Yine de, her porsiyon, bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynayan suda çözünen bir vitamin olan az miktarda C vitamini içerir. Bu vitamin aynı zamanda, iltihaplanmaya karşı koruma sağlamak için serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı bileşikleri nötralize eden bir antioksidan görevi görür.
Acı sos, acı biberlere imza baharatlarını veren bileşik olan kapsaisin içerir. Bu bileşik, aşağıdakiler de dahil olmak üzere uzun bir fayda listesiyle ilişkilidir:
Acı sosun tipik olarak küçük miktarlarda kullanıldığını unutmamak önemlidir. Çoğu insan bir seferde yalnızca 1-2 çay kaşığı (5-10 mL) tüketir. Bu nedenle, çoğu çalışma çok yüksek dozda kapsaisin kullandığından, benzer sonuçlar elde etmek için ne kadar acı sos yemeniz gerektiği belirsizdir. Ek olarak, kapsaisin içeriği nedeniyle acı sos, asit reflü, mide krampları ve ciltte yanma hissi gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Acı sos, markaya, türe ve porsiyon boyutuna bağlı olarak sodyumda yüksek olabilir. Aslında 1 çay kaşığı (5 mL) yaklaşık 124 mg sodyum içerir. Referans olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Birleşik Krallık'taki çoğu düzenleyici kuruluş, sodyum alımının günde 2,300–2,400 mg'ın altında sınırlandırılmasını önermektedir.
Sodyum alımını azaltmak, özellikle yüksek tansiyonu olanlar için faydalı olabilir, çünkü bunu yapmak, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olmak için bu sağlık belirtecini düşürebilir. Bazı insanların tuzun etkilerine diğerlerinden daha duyarlı olabileceğini unutmayın. Tuza duyarlı olduğunuzu biliyorsanız, acı sosla uğraşmak isteyebilirsiniz. Yine de acı sos, sodyumda diğer birçok çeşniden daha düşüktür ve diğer besleyici, düşük sodyum bileşenlerinin yanında ılımlı bir şekilde tadını çıkarırsanız, kalp-sağlıklı bir diyete uyabilir.
Acı sos sağlıklı, çok yönlü bir diyete uysa da, tüm çeşitlerin eşit yaratılmadığını hatırlamak önemlidir. Aslında, bazı acı sos türleri, sağlığınıza zarar veren sodyum, katkı maddeleri ve diğer sağlıksız bileşenlerle yüklüdür. Bu nedenle, beslenme etiketini dikkatlice okumalı ve özellikle düşük sodyumlu veya kalp sağlığına uygun bir diyet uyguluyorsanız, sodyum oranı düşük bir ürün seçmelisiniz. Ayrıca içerik listesine bakmalı ve çok fazla yapay katkı maddesi, koruyucu madde veya gıda boyası içeren ürünlerden uzak durmalısınız. Bunun yerine, biber, sirke, tuz ve baharatlar gibi birkaç basit bileşen içeren acı sosları seçin.
Şunlara da göz atın;