7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü: Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat!

Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle hem sebzeler, hem de et ürünleri gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. İşte, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde gıda zehirlenmesi riskine karşı alabileceğiniz önlemler:
7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü: Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat!
07 Haziran 2024, 15:38

Son 10 yılda dünya çapında güvenli gıda ve temiz suya erişim giderek azalmaya başladı. Sorun uluslararası boyutlarda ele alınarak acil önlemlerin hayata geçirilmesi için, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'nü kutlayarak 2019'dan bu yana gıda zehirlenmesi sorununa dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler, 2024 yılı sloganı olarak ''Beklenmeyen İçin Hazırlan'' sloganıyla gıda zehirlenmelere karşı alınabilecek önlemleri paylaştı. 

gıda güvenliği

Gıda güvenliği, yalnızca gıdanın alındıktan sonrasını kapsamaz. Tarlada sulama ve ilaçlama sistemlerinden başlayan süreç, tüketicinin gıdaya erişimi ile sonlanır. 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü, insanların hayatını korumayı, gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesini ve sağlıklı beslenmeyi hedefliyor. Her yıl yaklaşık 600 milyon insan, 200'e yakın farklı gıdalardan hastalanıyor ve zehirleniyor. İşin ilerleyen boyutunca ise gıda kaynaklı ölümler meydana geliyor. Özellikle sıcak havalarda gıdaların bozulma riski artığı için, gıda zehirlenmeleri de yaz aylarında artış gösteriyoruz. Peki, gıda zehirlenmesini önlemek için ne yapabiliriz?

Gıda Zehirlenmesi Riski Nasıl Azaltılır?

  1. Öncelikle alışveriş yaparken mutlaka taze görünen meyve ve sebzeleri seçin. Kötü kokan, hasar gören veya çürüyen besinleri kesinlikle almayın.
  2. Paketlenmiş sebzelerde sıvı birikimi varsa, bu durum sebzenin yıkandığını ancak kurulanmadığını gösterir. Bu da küflenme riskini beraberinde getirir. Bu tür besinleri almaktan kaçının. 
  3. Konserve gıdalar alırken, kutunun herhangi bir şekilde hasar almamasına çok dikkat edin. Delik veya ezilmiş konserve gıdaları kesinlikle tüketmeyin. 
  4. Et ürünleri alırken renk ve koku değişimlerini kontrol edin. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa, et ürünlerini kesinlikle tüketmeyin. 
  5. Süt ürünleri ve paketlenmiş gıdaları alırken, son kullanma tarihine çok dikkat edin. Son kullanma tarihine az bir zaman kalan ürünleri satın almayın. 
  6. Buzdolabının içini temizleyin. Ürünleri çok sıkıştırmayın ve dolabın hava çıkışlarını kapatmayın. 

sebze ve meyveleri yıkama

  1. Ürünleri eve getirdiğinizde hiç bekletmeden buzdolabına yerleştirin. 
  2. Et, yumurta, balık ve süt gibi çabuk bozulma potansiyeli olan besinleri kesinlikle açıkta bekletmeyin. Bu besinler oda sıcaklığında kısa sürede bakteri oluşumuna neden olur. Özellikle et, tavuk ve yumurtalarda salmonella riski daha yüksektir. 
  3. Meyve ve sebzeleri çok fazla satın almak yerine kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda alın. Hiçbir ürünü uzun süre buzdolabında bekletmeyin. 
  4. Sebze ve meyveleri yemeden önce, bol suyla yıkayın. Temiz suda bekleterek bakterilerden arındırın. Dış yaprakları ve kabuklarını atmayı unutmayın. 
  5. Hazırladığınız meyve ve sebzeleri, servis edeceğiniz zamana kadar buzdolabında saklayın ve üzerini hava almayacak şekilde kapatın. 
  6. 4 saatten fazla buzdolabı dışında bekleyen besinleri kesinlikle tüketmeyin.
  7. Çapraz bulaşma riskini önlemek için et ve sebzeleri ayrı kesme tahtalarda kesin. Çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve bıçağı, başka bir besin için kullanmayın. 
  8. Besinleri uzun süre saklamak için hava geçirmeyecek şekilde kapatarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Ancak üzerine mutlaka tarih etiketi yapıştırın. 3 veya 6 ayı geçen ürünleri tüketmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Bir gıdanın bozulduğu nasıl anlaşılır?
  2. Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  3. Tavuk etinin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  4. Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  5. Ekşi mayanın bozulduğu nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo