Eylül ayı, sonbaharın başlangıcıyla birlikte doğanın sunduğu taze meyve, sebze ve balık çeşitleriyle dolu bir dönemdir. Bu ay, son yaz meyvelerinin yanı sıra sonbahar meyvelerinin de piyasaya çıktığı bir dönemdir. Özellikle üzüm, incir, elma, armut, nar, erik ve şeftali en taze halleriyle bulunur. Ayrıca, dikenli incir ve ayva da Eylül’ün favori meyveleri arasında yer alır. Eylül ayı, sebze çeşitliliği açısından da zengindir. Patlıcan, kabak, biber, fasulye gibi yaz sebzeleri hala taze bulunurken, ıspanak, pırasa, kereviz gibi kış sebzeleri de pazarlarda yerini almaya başlar. Balık sezonunun açılmasıyla, denizler en verimli dönemine girer. Özellikle palamut, Eylül ayının yıldızıdır. Bunun yanı sıra lüfer, çinekop, levrek, istavrit, sardalya gibi balıklar da bolca bulunur ve lezzetlidir.
Palamut, Eylül ayının favori balıklarından biridir. Soğan, domates ve biber ile birlikte fırında pişirilen palamut, bol limonlu bir salata eşliğinde sunulabilir.
Pırasa, havuç, pirinç ve zeytinyağı ile hazırlanan pırasa yemeği, ortalama 45 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Videolu anlatımıyla zeytinyağlı pırasayı mutlaka deneyin.
Eylül ayının favori tariflerinden bir diğeri, macar gulaş oldu. Dana etinin defne yaprağı ve mercan köşk ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanan macar gulaşı, kalabalık sofralarda sunabilirsiniz.
Patates, un ve yumurta ile hazırlanan patatnik, Balkanların en sevilen lezzetlerinden biridir. Patatnik tarifini hem kahvaltıda, hem de öğle yemeklerinde sunabilirsiniz.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan etli kuru fasulye, Eylül ayında da sofralarımıza konuk olmayı başardı. Kuru fasulyeyi, pilav ve turşu eşliğinde sunabilirsiniz.
Domates, biber, sarımsak, tereyağı ve kaşar peyniri ile hazırlanan karides güveç, mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir. 30 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edebilirsiniz.
Pirinç, bezelye ve kuşkonmaz ile hazırlanan orzotto, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerden biridir. Orzo pirinci kullanarak kolayca hazırlayabilirsiniz.
Süt, şeker, nişasta ve pirinç unu ile hazırlanan kazandibi, ortalama 30 dakika içinde hazırlanır. Rulo şeklinde dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Kornişon salatalık, sirke, şeker ve su ile hazırlanan kornişon turşu, yemeklerin yanında sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. Ortalama 7-15 gün bekletildikten sonra tüketilir.
Pirinç, tavuk eti, badem, kuş üzümü ve fıstık ile hazırlanan perde pilavının dışı hamur ile kaplanır. Bakır tencerelerde pişirildikten sonra çevrilerek servis edilir.