Zerde

Zerde
21 Haziran 2024

Zerde, eski zamanlarda bebeklerin dünyaya gelişini kutlamak amacıyla kalabalık sofralarda sunulan bir tatlıydı. Türk mutfağının geleneksel tatlıları arasında yer alan zerde, ülkemizde en çok Gaziantep, Tekirdağ, Balıkesir ve Edirne'de tüketilir. Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan bu tatlı; zerdeçal, kuş üzümü ve fıstıkla zenginleştirilir. Genellikle sütlaç kıvamındadır. Hazırsanız, Ozmanlı usulü zerde nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenelim.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Zerde için

Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 tutam safran
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Süslemek için

  • Kuş üzümü
  • Antep fıstığı
  • Nar
Zerde

Nasıl Yapılır

  1. Pirinci haşlayın ve suyunu süzün. Su, zerdeçal ve safranı tencereye alıp 30 dakika bekletin.
  2. Daha sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Şeker ve pirinci ekleyin. Nişastayı 5-6 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırıp zerdeye ekleyin.
  3. Kuş üzümü, vanilya, gül suyu ve dolmalık fıstığı ilave edin ve kaynadıktan sonra kaselere paylaştırın.
  4. Soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fıstık ve nar ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

Yıllardır sofralardan eksilmeyen bayram tatlıları ile sevdiklerinizi mutlu etmek için, ince yufkayla hazırlanan gazete tatlısını deneyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar
avatar
Dilel YORUM 07 Ekim 2024, 18:47
Bu astarlı sütlaç değil amam zerde tatlısı

Benzer Tarifler

Lezzet Logo