Kedi Batmaz
04 Eylül 2024

Kedi Batmaz tarifi Bolu'nun yerel lezzetleri arasında. Mengen'de gotarma, cotarma ve hotturma isimleri ile de bilinir. Mengen’de daha çok beş çaylarının eşlikçisi. Peki, Kedi Batmaz adı nereden geliyor? Mengen Kaymakamlığı'nın resmi internet sitesinde Kedi Batmaz ismiyle ilgili rivayet özetle şöyle anlatılıyor: Yoksul bir ailenin Ali isminde bir oğlu vardır. Ali, Fatma’ya aşık olur ve evlenirler. Fakat Ali’nin annesi bir türlü gelinini sevemez ve sürekli olarak açığını arar. Bir gün Fatma güzel bir yemek yapmak ister ancak evde malzeme olarak un ve keşten başka bir şey yoktur. Fatma, bu malzemelerle nasıl bir yemek hazırlayacağını bilemez. Önce unu kaynayan suya koyar. Bir yandan yemeği karıştırır bir yandan da gözyaşı döker. Fakat ortaya görüntüsü hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide onu zor durumda bırakmak ve yemeğin görüntüsünü bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve bir türlü yemeğe bazmaz. O günden bu tarif halk arasında “kedi batmaz” adıyla yayılır.

Hazırlanma Süresi : 5 dakika
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 3 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kedi Batmaz için

Malzemeler

  • 400 gram un
  • 200 gram mısır unu
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 9 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı keş peyniri
Kedi Batmaz

Nasıl Yapılır

  1. Bir tencerede su kaynatılır.
  2. Kaynayan suya azar azar un ve mısır unu karışımı eklenir.
  3. Tuz ve yağ eklenir ve karıştırılır.
  4. Keş peyniri rendelenerek serpilir. 
  5. Bir kaseye soğuk su konulur. Bir kaşık yardımıyla pişmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alınıp tabağa konulur.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo