Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası
14 Ağustos 2023

Mutfakların en pratik ve lezzetli tatlılarından biri olan irmik helvası farklı şekillerde hazırlanabilir. Kandillerde, mevlütlerde, bayramlarda ve düğünlerde sık sık pişirilen irmik helvası, kalabalık sofraların tatlısı olarak da bilinir. Yalnızca yemesi değil, komşulara dağıtılması ve paylaşılmasıyla da Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Klasik irmik helvasının yanı sıra sütlü, sütsüz ve şerbetli olarak da çeşitleri mevcuttur. Az malzeme ile kısa sürede nefis bir helva pişirmek isteyenler için, sütsüz irmik helvasını sizlere sunuyoruz. Peki, sütsüz irmik helvası nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, evde sütsüz irmik helvası yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Sütlü irmik helvası ve klasik irmik helvası tarifine de göz atabilirsiniz.

1 Porsiyon Sütsüz İrmik Helvası Kaç Kalori?

  • Sütsüz irmik helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 260 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Hazırlanma Süresi : 5 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Sütsüz İrmik Helvası için

Malzemeler

  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
Sütsüz İrmik Helvası

Nasıl Yapılır

  1. Geniş bir kabın içerisine toz şeker ve suyu ekleyin. Malzemeleri şeker eriyinceye kadar karıştırın.
  2. Karışımın içerisine vanilyayı da ekledikten sonra çırpın ve bir kenarda bekletin.
  3. Tavanın içerisine irmikleri alın ve yaklaşık 15 dakika irmikler koyulaşıncaya kadar kavurun.
  4. İrmikler koyulaştığında kenarda beklettiğiniz şerbeti irmiklerin üzerine dökün ve 10 dakika daha karıştırın.
  5. İrmikler şerbeti çektiğinde servis kaselerine alabilirsiniz.
  6. Dilerseniz, sütsüz irmik helvasını vanilyalı dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • İrmikleri kavurmak için sıvı yağ yerine tereyağı da kullanabilirsiniz.
  • İrmiği zenginleştirmek için, içerisine dolmalık fıstık da ilave edebilirsiniz.
  • Helvayı orta ateşte sürekli kavurun. Bu sayede dibinin tutmasını önleyebilirsiniz.
  • Helvaya farklı bir tat katmak için, şerbetini normal su yerine portakal suyuyla da hazırlayabilirsiniz.
  • İrmiğe ceviz, limon kabuğu rendesi, dil peyniri gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
  • İrmik helvasının üzerini ev yapımı çikolata sosu ile tatlandırabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo