Salepli Islak Kek

Salepli Islak Kek
21 Ocak 2025

Salep aromasıyla enfes bir lezzet kazanan yumuşacık kek, üzerine eklenen ılık sosla adeta bir araya geliyor. Çay saatlerinizin yıldızı haline gelecek bu kek, misafirlerinizin de beğenisini kazanacak. İşte Salepli Islak Kek tarifi:

Salepli Ve Orman Meyveli Brownie tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Salepli Islak Kek kaç kaloridir?

Bir porsiyon Salepli Islak Kek 450 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 9 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Salepli Islak Kek için

Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı kakao
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

Sosu için:

  • 1 tatlı kaşığı salep
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 70 gr bitter çikolata

Üzeri için:

  • 1 su bardağı turna yemişi
Salepli Islak Kek

Nasıl Yapılır

  1. Kekin hamurunu hazırlamak için geniş bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri mikserle çırpın. Şeker tamamen eridiğinde, süt ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam edin.
  2. Kuru malzemeleri ayrı bir kasede eleyin (un, salep, kabartma tozu, kakao) ve bu karışımı sıvı karışıma ekleyin. Spatula yardımıyla karıştırarak homojen bir kek hamuru elde edin.
  3. 25x25 cm boyutlarında bir fırın kabını ayçiçek yağı ile yağlayın ve hazırladığınız kek karışımını kabın içine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika boyunca pişirin. Kekin piştiğini kontrol etmek için bir kürdan batırarak anlayabilirsiniz.
  4. Kek pişerken, sosu hazırlamak için salep ve pudra şekerini bir havanda iyice dövün. Ardından orta büyüklükte bir tencereye süt, toz şeker ve kakaoyu koyup karıştırarak ısıtın. Karışım ısındığında, azar azar salepli şekeri ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. 
  5. Sos koyulaşınca tencereyi ocaktan alın ve vanilin ile çikolatayı ekleyip karıştırın. Sosun ılıması için oda sıcaklığında bekletin. 
  6. Kek piştikten sonra fırından çıkarın ve 5 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından keki 9 eşit parçaya dilimleyin ve her bir parçanın üzerine çatal ile nazikçe birkaç delik açın.
  7. Ilık sosu kekin üzerine dökün, tüm yüzeyinin sosla iyice ıslanmasını sağlayın. Kekin sosu çekmesi için 1-2 saat boyunca oda sıcaklığında bekletin.
  8. Salepli ıslak kek servise hazır, üzerine turna yemişi ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Kekin yanında bir top vanilyalı dondurma veya kaymak servis edebilirsiniz.
  • Çilek, böğürtlen veya yaban mersini gibi taze meyvelerle de servis yapabilirsiniz.
  • Yanında sıcak bir içecek olarak, özellikle kahve veya sıcak çikolata, kekin lezzetini daha da vurgular.
Püf Noktası
  • Salepli tariflerde salep miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin. Fazla salep, kekin dokusunun sertleşmesine neden olabilir. 
  • Kekin üzerine dökülecek sosun ılık olması önemlidir. Çok sıcak sos, keki boğabilir, soğuk sos ise kekin yeterince ıslanmasını engelleyebilir.
  • Kekin üzerine sosu dökerken, kekin biraz soğuması, sosun daha iyi emilmesini sağlar. Kekin tamamen soğumasına gerek yok, ancak sıcak olmamalı.
  • Fırından çıkan kekin üzerine kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Kekin üstü iyice kabarmalı, ancak fazla kurumamalıdır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo