Kayseri Yağlaması

Kayseri Yağlaması
29 Temmuz 2024

@cansununmutfag okuyucumuzdan nefis Kayseri yağlaması tarifi ile karşınızdayız. Kayseri yöresinin meşhur lezzetleri arasında yer alan yağlama; ince açılan hamurların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Hazırlanan hamurlar üst üste konulur ve genellikle öğle öğünlerinde servis edilir. Listedeki malzemeler hazırsa, Kayseri yağlaması nasıl yapılır birlikte görelim.

Alternatif olarak püf noktaları ve besin değerleri ile klasik yağlama tarifine de göz atabilirsiniz. Kayseri mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan ev yapımı Kayseri mantısı tarifini de mutlaka deneyin.

Bir porsiyon kayseri yağlaması kaç kaloridir?

Bir porsiyon kayseri yağlaması 550 kaloridir?

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kayseri Yağlaması için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı
  • Toz şeker

İçi harcı için:

  • 350 gram kıyma
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı su
Kayseri Yağlaması

Nasıl Yapılır

Hamuru için:

  1. Bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın.
  2. Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın.
  3. Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun.
  4. Temiz bir kabın içine hafifçe un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarın.
  5. Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakın.

İçi harcı için:

  1. Soğanları küp küp doğrayın.
  2. Bir tavanın içine kıymaları alın hafifçe soteleyin. Ardından içine soğanları ilave edin. Kavurun.
  3. Soğanlar kavurulunca içine rendelenmiş domatesleri ilave edin.
  4. Salçasını da ilave edin ve pişmeye bırakın.
  5. Ardından azar azar su ilave edin, tuz ve karabiberini ekleyin.
  6. Bu şekilde 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Birleştirme aşaması:

  1. Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alın.
  2. Bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika mayalanmaya bırakın.
  3. Oklava yardımıyla hafif unlayarak bezeleri tek tek açın.
  4. Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın.
  5. Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin.
  6. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
  7. Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
  8. Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve dilimleyerek servis edin.
Servis Önerisi
  • Kayseri yağlamasının yanına sade yoğurt veya sarımsaklı yoğurt sosu ile servis edebilirsiniz.
  • Yemeğin üzerine serpiştirilmiş taze nane, maydanoz veya dereotu gibi yeşillikler ile süsleyebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Hamuru yoğurduktan sonra 30 dakika kadar dinlendirin. Bu, hamurun daha kolay açılmasını ve daha iyi bir doku kazanmasını sağlar.
  • Hamuru ince açın. Ne kadar ince açarsanız, Kayseri yağlaması o kadar çıtır çıtır ve lezzetli olur. Bir merdane veya oklava ile hamuru eşit şekilde açmaya özen gösterin.
  • Kıyma harcına biraz su veya et suyu ekleyerek harcın daha sulu ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Pişirme sırasında hamurun üzerinin kurumasını önlemek için, yağlamanın üzerine hafifçe sıvı yağ sürün veya üzerine yoğurt sürerek fırında pişirin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo