Batman Usulü Mumbar Dolması

Batman Usulü Mumbar Dolması
11 Eylül 2020

Koyun etinin iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanan mumbar dolması, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Özellikle Batman, Antep, Adana yörelerinde sık sık tüketilir. İç harcında pirinç, bulgur ve çeşitli baharatlar kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, mumbar dolması tarifine başlayabiliriz.

Ana yemek olarak sunabileceğiniz pratik dolma tarifleri mi arıyorsunuz? Sebze ve et ile hazırlanan karışık dolma tarifine göz atın. Yeni tatlar keşfetmek için, yöresel yemekler sayfamızdan faydalanabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Batman Usulü Mumbar Dolması için

Malzemeler

İç harcı için

  • 1/2 su bardağı kırık pirinç
  • 1/2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 dal taze soğan (İnce kıyılmış)
  • 1 küçük boy kuru soğan (İnce kıyılmış)
  • 2 dal maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1 adet domates (Rendelenmiş)
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz (Silme)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 bağ mumbar

Pişirme aşaması için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 5 su bardağı sıcak su
Batman Usulü Mumbar Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Derin bir kaba sırasıyla tüm malzemeleri ekleyerek iyice yoğurun. Mumbarları yıkayıp içlerini hazırladığınız harç ile tamamen doldurup uçlarını mutfak ipiyle bağlayın.
  2. Bir tencerede tereyağını eritip sıvı yağı ekleyin. Salçayı ilave edin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  3. Sıcak suyu ekleyin ve kaynamaya başladıktan sonra mumbar dolmalarını tencereye alın. En az 45 dakika haşlayıp sıcak servis yapın.

Mumbar Nasıl Temizlenir?

  1. Tarifte kullanacağınız kalın bağırsakları bir gün önceden sudan geçirin ve tuzlu suda bekletin. Gün içerisinde en az 3 kez tuzlu suyu değiştirin. Dinlendirilmiş bağırsakları bol suyun altında durulayın ve elinizle ovalayın. Bu sayede dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz.

Mumbar Dolması Püf Noktaları Nelerdir?

  1. İç harcı hazırladıktan sonra ılıması için bir kenarda bekletin.
  2. Mumbarları fazla doldurmamaya özen gösterin. Aksi takdirde patlayacaktır.
  3. Mumbarların uç kısımlarını ip ile bağlayın. Bu sayede pişirirken açılmasını önleyebilirsiniz.
  4. Hazırladığınız mumbarları, tencere yerine zeytinyağlı tavada kızartabilirsiniz.

Bir Porsiyon Mumbar Dolması Kaç Kalori?

  1. Bir porsiyon mumbar dolması, yaklaşık 275 kaloridir. Besin değerleri yüksek olan bu tarifi, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo