Zeytin Böreği (Gaziantep)

Zeytin Böreği (Gaziantep)
17 Ekim 2024

Gaziantep mutfağı lezzetlerinden biri olan zeytin böreği, çekirdeksiz yeşil zeytin ile hazırlanır. Ayrıca iç harcında ceviz içi, kıyma ve soğan da kullanılır. Hazırlanan börekler yarım ay şeklinde kapatılarak fırında pişirilir. 

Kıymalı pırasalı börek ve kalın kıyı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Zeytin Böreği (Gaziantep) için

Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı su
  • Aldığı kadar un
  • 1 paket yaş maya veya instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

  • 2 su bardağı çekirdeksiz yeşil zeytin veya dilim zeytin
  • 250 g kıyma
  • 1 su bardağı ceviz içi (İri kırılmış)
  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için

  • 1 adet yumurta
Zeytin Böreği (Gaziantep)

Nasıl Yapılır

  1. Mayayı şekerli ılık suda eritin. Unu bir yoğurma kabına eleyin. Tuzunu ilave edip karıştırın ve ortasını açın.
  2. Erittiğiniz mayayı ekleyin ve kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
  3. Soğanları yemeklik doğrayın ve kıymayla birlikte zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Salçaları ilave edip kavurmaya devam edin.
  4. Ardından dilimlenmiş yeşil zeytinleri ve cevizleri ekleyip karıştırın ve pul biber serpip ocaktan alın.
  5. Hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın.
  6. Hamurun yarısına zeytinli harçtan bir miktar koyarak yarım ay şeklinde kapatın ve kenarlarını rulet veya çay tabağıyla keserek yapıştırın.
  7. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirin. Ilındıktan sonra servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo