Zelnik

Zelnik
18 Mayıs 2024

Makedon mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan zelnik, pırasa ve peynirle doldurularak hazırlanan bir börek türüdür. Ancak zelnik sadece popüler bir yemek değil, aynı zamanda yerel kültürün de önemli bir parçasıdır. Son yıllarda peynirli, yumurtalı, kıymalı, pırasalı, kuzukulaklı ve pirinçli versiyonları yapılsa da, orijinal versiyonunda pırasa ve peynir kullanılır. Malzemeler hazırsa, kahvaltı sofralarına çok yakışacak zelnik tarifi için detaylara geçebiliriz.

Daha fazlası için Makedonya yemeklerine göz atın.

1 Porsiyon Zelnik Kaç Kalori?

1 porsiyon zelnik 412 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Zelnik için

Malzemeler

  • 7 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı yağ
  • 250 gram tereyağı
  • 1 yumurta sarısı (üzeri için)
  • 1 bardak su
  • 1 çay kaşığı sirke

İç harcı için:

  • 1 adet soğan
  • 2 adet pırasa
  • 2 diş sarımsak 
  • 200 gr beyaz peynir 
  • 1 demet maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
Zelnik

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle unu geniş bir kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın.
  2. Sirke, tuz, yağ ve suyun yarısını ekleyip çatalla topaklanmaya başlayıncaya kadar karıştırın.
  3. Kalan suyu kıvamına göre ekleyin ve hafifçe unlanmış bir tezgahın üzerinde açın.
  4. Yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar birkaç dakika yoğurun ve streç filme sarıp en az 20 dakika dinlenmeye bırakın.
  5. Orta ateşteki bir tavada soğanı, pırasayı, sarımsağı soteleyin ve bir kaba alın.
  6. Beyaz peynir, maydanozu ve baharatları ilave edip güzelce harmanlayın.
  7. Hamuru 6 parçaya ayırın ve ilk açtığınız yufkayı kullanacağınız tepsinin kenarlarından taşacak büyüklükte açıp ve tepsinin üzerine yerleştirin.
  8. Zemine yerleştirdiğiniz 2., 3. ve 4. yufkayı açtıktan sonra üzerlerine yağ sürüp peynir serpin.
  9. Üstüne yağ sürüp peynir serptiğiniz yufkaları karşılıklı iki kenarından sıkıştırarak toplayın ve tepsinin zeminine kenardan içe doğru 3 yufkayı yerleştirin.
  10. 4. ve 5. yufkaları da aynı şekilde düzenleyip bu kez sadece tepsinin kenarlarına dizin.
  11. Ortada oluşan boşluğa da tavadaki harcı döküp güzelce yayın ve zeytinyağı ile çırptığınız yumurta sarısını yufkalara sürün.
  12. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  13. Fırından çıkan zelnik servise hazır. Afiyet olsun!
Servis Önerisi

Zelnik genellikle sıcak olarak servis edilir ve bir bardak yoğurt, ayran veya kefir ile sunulur.

Püf Noktası
  • Pişerken 15-20 dakika sonra fırını kontrol edin. Üst kısmı kahverengileşmeye başladıysa, zelniklerin yanmamasını sağlamak için üstüne yağlı kağıt serin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo