Klemantin Kol Böreği

Klemantin Kol Böreği
16 Aralık 2022

Deniz Orhun'dan çok özel tarif!  Klemantin kol böreğini farklı iç harçlarla yapabilirsiniz. Peynirli- kuru domatesli, önceden pişirilmiş olması şartıyla patates, kereviz, ıspanak, yerelması gibi sebzeli ya da kuru fasulyeli harçlarla denemelisiniz. Mevsime uygun olan sebzelere börek içlerinde yer vermek ise şahane bir tat katacaktır.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Klemantin Kol Böreği için

Malzemeler

Hamur için

  • 1 kg un
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 adet limon
  • 400 ml su
  • Tereyağı (Hamur aralarına sürmek üzere ve yarı erimiş)
  • Nişasta - un karışımı (Hamuru açarken kullanmak üzere ve eşit miktarlarda karıştırılmış)

Üzeri için

  • Çörekotu (İsteğe bağlı)
  • Susam (İsteğe bağlı)
  • Kekik (İsteğe bağlı)

Kıymalı iç harç için

  • 200 g kıyma
  • 1 adet soğan (Küp doğranmış)
  • 10 adet kestane (Közlenmiş ve kabuğu soyulmuş)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuş üzümü (İsteğe bağlı)
  • Dolmalık fıstık (İsteğe bağlı)
Klemantin Kol Böreği

Nasıl Yapılır

  1. Tavayı önceden ısıtın ve soğanı ekleyerek yağsız olarak soteleyin. Soğanın yüzeyi nemlenince ateşin altını kısın ve şeffaflaşıncaya kadar pişirin. (Bu metotla soğandaki organosülfür bileşikleri ve faydalı elementleri kaybetmiyorsunuz. Kıyma ise soğan suyunda haşlanmadan tavada pişme imkânı bulduğu için lastikleşmiyor.) 
  2. Daha sonra kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyin, en son közlenmiş kestaneleri harcın içine karıştırın.
  3. Hamur için tüm malzemeleri sırasıyla bir kaba alarak yoğurun ve yumuşak bir kıvam elde edince buzdolabı poşetinde 30 dakika süreyle dinlendirin.
  4. Dinlenen hamuru 50 g olacak şekilde parçalara bölün ve her bir parçayı nişasta-un karışımından serperek oklava ile açın. Aralarına yarı erimiş tereyağından sürün. 5 adet hamuru bu şekilde üs üste dizin ve buzdolabında aralarındaki tereyağı sertleşene kadar dinlendirin.
  5. Dinlenen hamuru bir oklava ile açın ve yüzeyini yağladıktan sonra iç malzemeyi koyarak sarın.  Son olarak kıvırarak bükün.  (Kıvırma hareketi hamurun çıtırlığını yani gevrekliğini artırır.) Üzerine tekrar tereyağı sürün ve süslemek için kekik, susam ve/veya çörekotu serpin.
  6. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar  pişirin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo