Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği)

Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği)
18 Aralık 2020

Börek tarifleri arasında oldukça özgün bir yere sahip olan bir tarifimiz var. Şanlıurfa mutfağı ile özdeşleşen ağzı yumuk, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Yuvarlak hamurların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu börek, şık bir görünüme sahiptir. Malzemeleriniz hazırsa, Urfa usulü ağzı yumuk böreği yapımı için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak küt böreği tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği) için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı un

İç harcı için:

  • 250 g yağsız ince çekilmiş kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 4 çay kaşığı kırmızı tatlı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği)

Nasıl Yapılır

  1. Hamuru hazırlamak için tuz, yoğurt, sıvı yağ ve suyu derin bir kaba koyup elinizle karıştırın. Karbonatı ekleyip karıştırdıktan sonra unu da azar azar ilave edin. Malzemeler birbiriyle iyice özleşene kadar yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında ve ele hafifçe yapışan bir hamur elde edin. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
  2. Diğer taraftan iç harcını hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine salça, ceviz içi, tuz ve pul biberi serpiştirip unu da ilave edip iyice yoğurun. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları hafif un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde 10-12 cm çapında hamurlar açın.
  3. Açtığınız hamurların üzerine kıymalı malzemeden birer yemek kaşığı kadar koyun. Elinizle bastırarak harcı hamura iyice yayın. Kenarlarını 1 cm kadar üzerine kıvırarak toplayın. Sıvı yağı derin bir tavada ya da tencerede kızdırın. Böreklerin açık tarafları alta gelecek şekilde kızgın yağa bırakın. Her iki tarafını kızartıp servis tabağına alın, sıcak olarak servis yapın.
Yorumlar
avatar
ceyllan YORUM 18 Aralık 2020, 20:49
elinize sağlık

Benzer Tarifler

Lezzet Logo