Yaprak sarma, parmak ısırtan lezzetiyle ziyafet sofralarının olmazsa olmazıdır. İncecik kalem gibi sarılan yapraklar, pişirildikten sonra yoğurt eşliğinde servis edilir. Lezzetini artırmak için pişirme esnasında üzeri limon dilimleri ile süslenir. Özellikle kalabalık sofralarda ve misafir ağırlarken tercih edilen zeytinyağlı yaprak sarmayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İşte, zeytinyağlı yaprak sarmanın hiç bilmediğiniz 8 püf noktası:
Püf noktalarını öğrendikten sonra hemen denemek isteyenler için; Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
Yaprak sarmanın iç harcında salçalı ve şekerli olmak üzere iki farklı yöntem mevcut. Genelde İç Anadolu'da tercih edilen yönteme göre iç harca; Soğan, maydanoz, nane, salça, karabiber ve pirinç kullanılıyor. Ege Bölgesi'nde kullanılan yöntemde ise; Fıstık, kuş üzümü, toz şeker, tarçın gibi baharatlar eklenerek daha tatlı olması sağlanıyor.
Nefis bir yaprak sarma için, kullanılacak yaprağın doğru seçilmesi gerekiyor. Yaprağı mevsiminde almak en iyi çözüm aslında. Mayıstan Temmuz'a kadar toplanan yaprakları bu aylarda temin edebilir, doğru şekilde saklayabilirsiniz. Eğer etli sarma yapacaksanız yaprakların ufak olmasına, zeytinyağlı sarma yapacaksanız daha geniş ve ince yapraklar almaya dikkat edin.
Bakınız; Asma yaprağı nasıl saklanır?
Asma yaprağı, genellikle salamura olarak tüm kış boyunca saklanabiliyor. Kuru yapraklar katlanarak kavanozlara dolduruluyor ve tuz basma yönteminin ardından kapakları sıkıca kapatılıyor. Salamurada bekletilen yaprakların çok lezzetli olduğunu unutmayın.
Asma yaprakları, sarma için hazır hale getirmek istiyorsanız, ilk olarak tuzundan arındırmanız gerekiyor. Bu işlem için de, bir gece önceden ılık suda bekletmeniz gerekiyor. Suyu ara sıra değiştirerek yaprakların yumuşak olmasını ve tuzlarından arındırılmasını sağlayabilirsiniz. Ertesi gün, yaprakların suyunu dikkatlice sıkın ve sap kısımlarını bıçak yardımıyla kesin. Kestiğiniz yaprakları tepsi üzerinde üst üste dizebilirsiniz.
Sarmanızın içinin daha hızlı pişmesi için, pirinçleri bir gece ılık suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Pirinçleri beklettiğiniz suyu, sonrasında çiçeklerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. İç harcı hazırlarken, işleme her zaman soğanları yağda kavurarak başlayın. Ardından salçayı ve diğer malzemeleri ekleyin. Baharatları mümkünse pişirme işleminin son 5 dakikasında ekleyin. Eğer yapraklar çok tuzluysa, iç harçta tuz kullanmayabilirsiniz.
Eğer sarmalarınızın kalem gibi incecik olmasını istiyorsanız, yapraklarınızın damarsız olmasına dikkat edin. Ayrıca ince yapraklar, her zaman daha lezzetlidir. Yaprakların hafif geniş olması, sarma işlemini kolaylaştırır. Kalem gibi ince sarmanın bir diğer püf noktası ise, iç harcı ölçülü koymaktır. Eğer iç harcı çok fazla doldurursanız, pirinç piştikçe iki katına çıkar ve pişirme esnasında yapraklar dağılmaya başlar.
Tencerenin dibine, kullanmadığınız yaprakları serin. Sarmaları tencereye yatay veya dikey bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Daha parlak görünmelerini sağlamak için, üzerinde bir miktar zeytinyağı gezdirin. Sarmaların aralarına ve en üst kısmına mutlaka limon dilimleri ilave edin. Tüm sarmaları dizdikten sonra, üzerine kullanmadığınız yapraklardan serebilirsiniz. Bu sayede yapraklar kararmayacaktır. Dağılmalarını engellemek için, ısıya dayanıklı bir tabağı sarmaların üzerine kapatabilirsiniz. Sarmaları ilk olarak 5 dakika harlı ateşte, ardından kısık ateşte pişirin.
Pişen yaprakların kapağını açmadan tezgahın üzerine alın. Aynı tencerenin içinde soğumasını bekleyin. Yaprak sarmalar soğuduğunda, tabaklara alıp servis edebilirsiniz. Lezzetini artırmak için, yanında yoğurt servis etmeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;