Zeytin, kahvaltı denildiğinde ilk akla gelen besinlerden biridir. Sofralarda sık sık yer verilen zeytinin yalnızca meyveleri değil, yaprakları da toplanarak kullanılabilir. Özellikle korona virüse karşı etkili olduğu söylenen ve son yıllarda çok popüler olan zeytin yaprakları, kurutulduktan sonra çay şeklinde tüketilir. Ancak bu yaprakları toplamak ve kurutmak için bazı adımlara dikkat etmek gerekir.
Zeytin yaprağı, kış mevsiminde toplanmalıdır. Çünkü ağaçların ilaçlanma zamanlarının geçmiş olması gerekir. Ayrıca budama dönemine denk gelindiği için, yağmurların en fazla yağdığı zamanlar, yaprakların temiz olmasını da sağlar. Ekim-Mart ayı içerisinde ekilen zeytinler, 2-3 sene sonra olgunlaşarak meyve vermeye başlar. Zeytin yapraklarını, Aralık ayında toplamanız önerilir.
Zeytin yapraklarını ılık sudan geçirin ve üzerindeki tozları temizleyin. Böcek kalmadığından emin olun. Zeytin yapraklarından küçük tutamlar oluşturun ve ip yardımıyla bağlayın. Bağladığınız yaprakları güneş gören bir cepheye asarak kurutun.
Zeytin yapraklarını güzelce yıkayıp temizleyin. Temiz bir örtüyü, güneş gören bir yere serin. Yaprakları aralıklı olacak şekilde örtünün üzerine dizin. Birkaç gün kuruttuktan sonra, diğer taraflarını çevirin ve elinizle hafifçe karıştırın. Yapraklar tamamen kuruduğunda, cam kavanoza doldurup hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Zeytin yapraklarının kurutmadan içilmesi, sağlık açısından önerilmemektedir. Ayrıca yaş yapraklarla hazırladığınız çayın daha acı bir tada sahiptir.
Şunlara da göz atın;