Yaşlanmayı önlemek mümkün değil ancak geciktirmek ve dahası her açıdan daha sağlıklı bir yaşlanma süreci yaşamak elimizde… Bu cilt konusunda da geçerli. Bazı durumlar daha erken yaşlanmamıza neden olabiliyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, erken yaşlanmanın nedenleri için 6 madde sıralıyor…
Öztürk, “Hepimiz yaşlanıyoruz, ancak erken yaşlanma, bu doğal durumun olması gerekenden daha hızlı gerçekleşmesidir. Nedeni genellikle çevresel ve yaşam tarzı faktörleridir. Erken yaşlanmanın en yaygın belirtileri, cildinizde kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, kuruluk veya cilt tonu kaybı ile kendini gösterir. Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, daha fazla erken yaşlanmayı durdurmaya ve önlemeye yardımcı olabilir” diyor.
Çoğu durumda, kontrol edilebilir ve önlenebilir faktörler erken yaşlanmaya neden olur. Buna dışsal yaşlanma denir. Erken yaşlanma belirtilerinin çoğu cildinizde görülür. Yaşlandıkça cilt değişiklikleri olur. Hayatın erken dönemlerinde ortaya çıktıklarında, sebep genellikle çevresel veya yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanır.
Güneş ışığı erken yaşlanmanın başlıca nedenlerinden biridir. Güneşe maruz kalmak birçok cilt problemine neden olur. Ultraviyole (UV) ışık ve güneş ışığına maruz kalma, cildinizi doğal olarak olduğundan daha hızlı yaşlandırır. Sonuç foto yaşlanma olarak adlandırılır ve cildinizdeki görünür değişikliklerin yüzde 90'ından sorumludur. UV ışığı cilt hücrelerine zarar vererek yaşlılık lekeleri gibi erken değişikliklere neden olur. Bu güneşe maruz kalma cilt kanseri riskini de artırır.
Yüksek enerjili görünür (HEV) ve kızılötesi ışık, cilt değişikliklerinin diğer yüzde 10'undan sorumludur. HEV ışığı (mavi ışık olarak da adlandırılır) güneşten ve akıllı telefonlar gibi elektronik cihazlardan gelir. Kızılötesi ışık görünmezdir, ancak genellikle onu ısı olarak hissederiz. Bu ışık biçimleri cilt kanseri riskini artırmaz, ancak kollajeni ve cilt elastikiyetini etkiler.
Sigara içtiğinizde, nikotin içindeki toksinler vücudunuzdaki hücreleri değiştirir. Bu toksinler cildinizdeki kollajen ve elastik lifleri parçalayarak sarkmaya, kırışıklıklara ve çukur, solgun bir yüze yol açar.
Birkaç çalışma, şeker veya rafine karbonhidratlar açısından yüksek diyetlerin erken yaşlanmaya neden olabileceğini göstermektedir. Öte yandan, bol meyve ve sebzeyle dolu diyetler, erken cilt değişikliklerini önlemeye yardımcı olur.
Çok fazla alkol tüketmek cildinizi kurutabilir ve zamanla cildinize zarar vererek erken yaşlanma belirtilerine yol açabilir.
Araştırmalar, düşük kaliteli (veya yetersiz) uykunun hücrelerinizin daha hızlı yaşlanmasına neden olduğunu gösteriyor.
Stresli olduğunuzda, beyniniz bir stres hormonu olan kortizol pompalar. Kortizol, cildinizin dolgun ve canlı görünmesini sağlayan iki maddeyi bloke eder: Hyaluronan sentaz ve kollajen.
Şunlara da göz atın;