Yoğurdun İçinde Hangi Vitamin ve Mineraller Var?

Yoğurtta hangi vitaminler var? Yoğurdun içinde bulunan mineraller neler? İşte, Dyt. Berna Ertuğ'dan yoğurdun içeriğinde bulunan 10 vitamin ve mineral:
Yoğurdun İçinde Hangi Vitamin ve Mineraller Var?
12 Haziran 2024, 13:21

Yoğurt, zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Bebeklik döneminden itibaren tüketilmeye başlanan bu besin, her yaş grubuna hitap eder ve beslenmede büyük bir rol oynar. İçeriğinde bulunan kalsiyum, gelişim çağında ve menopoz sürecinde oldukça etkilidir. Beslenme ve Diyet Bölümünden, Dyt. Berna Ertuğ yoğurdun içeriği hakkında bilgi verdi.

yoğurt

Neden Yoğurt Yemeliyiz?

Yoğurt, sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakların çalışmasına da yardım eder. Yoğurttaki laktoz içeriği, süte göre daha az olduğu için sindirimde avantaj sağlar. Probiyotik içeriği ile vücut bağışıklığını destekler. Yoğurdun en önemli etkileri arasında ise, kemikleri güçlendirme ve kemik sağlığını koruma konusundaki faydalarıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum ile, kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığının gelişimini destekler. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde, hamilelikte ve emzirme döneminde, vücudun kalsiyuma ihtiyacı artış gösterir.

Bununla birlikte yoğurt fosfor bakımından da zengindir. Fosfor minerali, DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşını oluşturur. Hücrelerdeki enerji döngüsünü sağlar. Yoğurt bakterileri, faaliyetleri esnasında B1, B2 ve B3 vitaminleri sentezler. Bu vitaminler, cilt sağlığını destekler. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, yemeklerde kullanılmalı veya tüketilmelidir. 

yoğurt mayalama

Ne Kadar Yoğurt Yemeliyiz?

Yoğurt, günün her öğününde tüketilebilen besinlerden biridir. Eğer süt ürünleri grubundakiler tüketilmiyorsa, yoğurt tüketimi kişiye göre artırılabilir. Gün içinde süt ve peynir tüketiliyorsa, günlük en az 1 kase yoğurt tüketmek yeterlidir. Hazır yoğurtların bazıları, ilave şeker ve katkı maddelerine sahiptir. Bu yüzden, beslenme için güvenilir ve tamamen doğal yoğurtlar tercih edilmelidir. Mümkünse ev yapımı yoğurtlar tüketilmelidir.

yoğurt

Yoğurdun İçeriğindeki Vitamin ve Mineraller

  1. Protein: 6.8 gr
  2. Yağ: 3.5 gr
  3. Karbonhidrat: 8.2 gr
  4. Sodyum: 100 mg
  5. Potasyum: 320 mg
  6. Kalsiyum: 230 mg
  7. Fosfor: 200 mg
  8. Kolesterol: 10 mg
  9. A vitamini: 44 iu
  10. C vitamini:2 mg

Yazar:

Dyt. Berna Ertuğ

Şunlara da göz atın;

  1. Yoğurt mayalama rehberi
  2. Yoğurt mayalarken yapılan hatalar
  3. Yoğurtlu meze tarifleri
  4. Yoğurtlu salata tarifleri
  5. Tereyağı ile yoğurt nasıl mayalanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo