Anguillidae familyasına ait bir balık türü olan yılan balığı, ülkemiz için önemli bir döviz kaynağıdır. Özellikle füme yapımında kullanılan bu balıklar, Avrupa'ya ihraç edilir. Ekonomik değeri yüksek olan yılan balığı, Avrupa, Amerikan ve Japon yılan balığı olarak dağılım gösterirler. Yaşam süreleri oldukça uzundur. Yalnızca 1 kez üreyen bu balıklar, hayatlarının çoğunluğunu tatlı sularda yaşayarak geçirirler. Denizde doğan ancak akarsuda yaşayan bu balıkların, suni üretimi gerçekleştirilememiştir. Bu yüzden oldukça değerlidir. Özellikle Çin'de 'yumuşak altın' olarak tabir edilir.
Yapılan DNA çalışmalarına göre Avrupa yılan balığının 3 ayrı alt türü olduğu saptanmıştır. Yağlı ve lezzetli bir balık türü olan yılan balığı, isteğe göre kurutularak, dondurularak ve tuzlanarak tüketilebilir. Ancak nesli tehlikede olduğu için bazı ülkelerde yılan balığı avlanmasına kısıtlanmalar getirilmiştir. Güçlü bir çene yapısına sahip olduğu için, olta ile avlanması oldukça farklıdır. Yılan balığının kaygan bir yapısı olduğu için temizlemek hem zahmetli, hem de dikkat gerektirir. Kılçıkları diğer balıklara göre daha azdır. Yılan balığının kolesterolü düşürdüğü ve kalp-damar sağlığına iyi geldiği düşünülmektedir.
Yılan balığı, zehirli değildir. Ancak 3 ana türü vardır ve bu türlerin içinde elektrikli yılan balıkları mevcuttur. E. electricus Guyana Kalkanı'nda, E. voltai daha güneydeki yüksek yerlerde, Brezilya Kalkanı'nda, E varii ise Amazon havzasının yavaş akan sularında yaşar. Elektrikli yılan balıkları yüksek voltaja sahip olduğu için hem avlanması, hem de tüketilmesi oldukça zordur.
Yılan balığının en yaygın tüketimi füme ve ızgara olarak pişirmektir. Yılan balığını temizlemek için güzelce yıkayıp kafasını kesin. Ardından derisini aşağıya doğru çekerek soyun. Derisini çıkardıktan sonra orta kısmını kesip midesini çıkarın ve güzelce temizleyin. Daha sonra balığı küçük parçalara bölerek çöp şişlere geçirin. Izgara telini soğanla ovalayın ve balıkları ağır ateşte her tarafı kızarana kadar pişirin. Dilerseniz, kekikli yılan balığı tarifimize de göz atabilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi bazı ülkelerde yılan balığı avına kısıtlamalar getirilmiştir. Türkiye'de ise 2020'de yapılan düzenlemeye göre yılan balığının 1 Ekim-31 Aralık tarihleri dışında avlanması yasaktır.
Şunlara da göz atın;