Uzmanlar, ister lahana, ister karalahana, ıspanak veya marul olsun, yeşilliklerin kapsamlı bir temizliği hak ettiğini söylüyor. Ürünler birçok şekilde kirlenmiş olabilir. Örneğin, size ulaşmadan önce birçok elden geçebileceği için, büyüme aşamasında hayvanlar veya hasat aşamasında ve sonrasında kötü hijyene sahip işçiler tarafından kirlenmiş olabilir. Kaç kez buzdolabından biraz yeşillik aldınız ve onları üstünkörü bir şekilde yıkadınız? Bu yeterli mi, yoksa onları daha fazla fırçalamanız mı gerekiyor?
Yeşillikleri tüketmeden önce iyice yıkarsanız ve buzdolabında saklamanız gerekiyorsa tamamen kuru olduklarından emin olun. Yeşilliklerde kalan nem, bakteri üremesini teşvik edebilir ve yeşilliklerin daha çabuk bozulmasına neden olabilir.
Temizlik rutininizi hızlandırmak istiyorsanız pestisitleri karbonatla da temizleyebilirsiniz. Büyük bir kaseyi su ve bir çay kaşığı karbonatla doldurun ve durulamadan önce iyice ıslatın.
Araştırmalar karbonatın kesinlikle işe yaradığını ancak daha fazla zaman harcamayı gerektirdiğini gösteriyor. Her ne kadar yeşilliklere değil elmaya odaklanmış olsa da, Tarım ve Gıda Kimyası dergisinde yayınlanan bir araştırma, karbonat çözeltisinde 2 dakika bekletilmenin, soğuk, akan suda durulama veya çamaşır suyu çözeltisinde bekletmeye kıyasla daha fazla pestisiti ortadan kaldırdığını buldu. Ancak pestisitlerden tamamen kurtulmak için kabartma tozu karışımında bekletme 12 ila 15 dakika sürdü.
Yeşilliklerin önceden yıkanmış veya yemeye hazır olarak etiketlenmesi durumunda onları tekrar temizlemeye gerek olmadığı söylenir. Bunları tekrar yıkamak aslında mutfağınızdaki tamamen temiz olmayan yüzeylerden veya mutfak eşyalarından bakterilerin bulaşması riskini taşıyabilir. Ancak yakından bakın ve yeşilliklerin hala taze göründüğünden emin olun. Kötü kokan, yumuşak ve rengi solmuş kötü yeşillikleri atın.
Organik olsalar veya kendi arka bahçenizde yetiştirmiş olsanız bile yeşillikleri iyice yıkamak önemlidir. Organik çiftçiler hâlâ geleneksel çiftçilerle aynı tehditlerle karşı karşıya: yabani otlar, böcekler ve hastalıklar. Organik tarımda pek çok pestisit yasaklanmıştır, ancak bu çiftçiler ürünlerini korumak için hâlâ doğal pestisitleri kullanabilirler. Organik yapraklı yeşilliklerin temizlenmesi, bu doğal pestisitlerin yanı sıra kir ve mikroorganizmaları da temizleyebilir.
Şunlara da göz atın;