Yemek artıklarını saklamak hayat kurtarıcı gibi görünse de bazı yiyecekleri tekrar ısıtmak sandığınız kadar masum değil. Özellikle tavuk, pirinç, mantar gibi bazı besinler, yanlış saklama ve ısıtma yöntemleriyle zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir. Üstelik bu riskler yalnızca mide rahatsızlığıyla sınırlı kalmayıp, daha ciddi sağlık sorunlarına kadar uzanabiliyor. İşte mutfakta dikkat etmeniz gereken, tekrar ısıtılması sakıncalı yiyecekler listesi...
Özellikle düzgün ısıtılmazsa bakteriler (örneğin Campylobacter) çoğalabilir. Isıtırken iç sıcaklığın çok iyi ayarlanması gerekir, ama genelde tavsiye edilmez.
Soğumuş ve beklemiş pirinçte Bacillus cereus adlı bakteri üreyebilir. Tekrar ısıtmak, üretilen toksinleri yok etmez.
Özellikle taze pişmiş değilse, tekrar ısıtıldığında yapısal ve kimyasal değişime uğrayabilirler, mideyi rahatsız edebilirler.
Soğukta doğru saklanmazsa zararlı bakteriler gelişebilir. Isıtmak bu zararı her zaman ortadan kaldırmaz.
Tekrar ısıtıldığında protein yapısı değişir, besin değeri azalır ve bazen zararlı olabilir.
Nitratlar ısıtıldığında nitrite dönüşebilir, bu da toksik olabilir.
Bu tip yiyecekleri mümkünse tek seferde tüketmek veya çok dikkatli şekilde saklayıp doğru ısı derecelerinde ısıtmak gerekiyor.
Şunlara da göz atın: