Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerde yağ birikmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalığın alkollü ve alkolsüz olmak üzere 2 türü vardır. Alkollü yağlı karaciğer hastalığı, adından anlaşıldığı gibi fazla alkol tüketimiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığının ortaya çıkış nedeni ise farklıdır. Araştırmacılar, bir kişinin karaciğerinde yağ birikmesinin nedenini kesin olarak belirleyemese de, obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon hastaları başlıca risk grubunda yer alır.
Yağlı karaciğer hastalığınız varsa, tüm diyetlerin ve takviyelerin karaciğeriniz için sağlıklı olmadığını unutmayın. Alternatif tedavileri denemeden önce doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Amerikan Karaciğer Hastalıkları Araştırma Derneğine göre fazla kilolardan kurtulmak, yağlı karaciğer hastalığının ilerlemesini ve semptomları iyileştirmenin kritik bir parçası olduğunu söylemektedir. Karaciğerdeki yağ birikimini azaltmak için vücut ağırlıklarının yüzde 3 ila 5'ini kaybetmeleri önerilmektedir. Ancak herhangi bir kilo verme programına başlamadan önce, bu konu hakkında doktorunuzla konuşmanız ve diyetisyenlerden yardım almanız son derece önemlidir.
2017 yılında yapılan araştırmalara göre Akdeniz diyetinin, kilo vermekten ziyade karaciğer yağını azaltmada etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yüksek kolesterol, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon semptomlarının hafiflemesine de yardımcı olur.
Akdeniz diyetinde; Çilek, elma, portakal, muz, incir, kavun, brokoli, biber, yeşillikler, avokado, zeytin, tatlı patates, havuç, patlıcan, domates, baklagiller, fasulye, mercimek ve nohut yer alır. Ancak en doğru beslenme planı için doktordan yardım almanız gerekir.
2016 araştırmasına göre kahve, karaciğer enzimlerinin üretimini uyarır. Aynı araştırma yağlı karaciğer hastalığı olan kişilerde düzenli kahve tüketmenin genel karaciğer hasarını azalttığı gözlemlenmiştir. Günde 2 fincan kahve, karaciğer hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabilir. Ancak ilave yağ ve şeker olmayan sade kahve, en iyi seçenektir.
Hareketsizliğin kalp hastalığı, diyabet, obezite ve karaciğer hastalıkları üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülmektedir. Yağlı karaciğer hastalarının, haftada 5 gün yaklaşık 30 dakika olacak şekilde egzersiz yapmaları önerilir. Bu egzersizin çok ağır olmasına veya spor salonunda yapılmasına gerek yoktur. 5 gün boyunca 30 dakikalık tempolu yürüyüş yapmak da, sağlık açısından olumlu sonuçlar getirir.
Fruktoz, sakaroz gibi diyet şekerleri, yağlı karaciğer hastalığının gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. 2017'de yapılan araştırmalar, bu şekerlerin karaciğerlerdeki yağ miktarını nasıl artırabileceği anlatılmıştır.
Kekler, kurabiyeler, şekerli tahıllar, asitli içecekler, dondurma, spor içecekleri, enerji içecekleri, aromalı yoğurtlar ilave şeker içeren besinlerin başında gelir. Paketlenmiş gıdanın ilave şeker içerip içermediğini anlamak için içindekiler kısmını okuyabilirsiniz. Sükroz, fruktoz, maltoz gibi 'oz' ile biten kelimeler şekerlerdir.
Yüksek kolesterol, yağlı karaciğer hastalığını kötüleştirebilir ve kalp hastalıkları riskini artırabilir. Bu yüzden doymuş yağ ve trans yağ içeren besinleri beslenme programınızdan çıkartın. Ayrıca yüksek kolesterol için doktorunuzla görüşerek ilaç desteği de alabilirsiniz.
Omega 3 yağ asitleri, somon gibi yağlı balıklar ve ceviz gibi bazı kabuklu kuruyemişlerde bulunan bir yağ türüdür. Kalp sağlığı için faydalı olan omega 3, yağlı karaciğer hastalığı için de önerilmektedir. Doktorunuzla omega 3 takviyesi dozunu konuşarak daha doğru bir tedaviye yönelebilirsiniz.
Bazı maddeler, karaciğerinize aşırı yük binmesine neden olabilir. Bu maddeler, alkol, reçetesiz ilaçlar ve takviyeleri içerir. Yağlı karaciğer hastalığınız varsa, reçetesiz ilaç, vitamin ve takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
E vitamini, yağlı karaciğerin sebep olduğu iltihabı azaltabilen bir antioksidandır. Özellikle alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olan kişilere E vitamini önerilmektedir. Ancak sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışın.
2018 yılında yapılan çalışmalara göre bazı otların ve baharatların yağlı karaciğer hastalığı semptomlarına iyi geldiği düşünülmektedir. Bunların arasında zerdeçal, deve dikeni ve yeşil çay mevuttur. Ancak bu bitkiler NAFLD için tıbbi bir tedavi içermez ve yan etkileri olabilir. Bu yüzden alternatif tıp yöntemleri hakkında doktorunuzdan bilgi alın.
Şunlara da göz atın;