Ca Phe Sua Da, yani Vietnam buzlu kahvesi, dünyanın en sevilen kahvelerinden biridir. Dünyada kahve üretimi ve tüketimi konusunda ilk sıralarda yer alan Vietnam'da nitelikli kahveler adına birçok farklı çeşit vardır. Ancak tüketimi ve yapım aşamaları itibariyle en farklıları arasında Vietnam buzlu kahvesi gösterilir.
Vietnam buzlu kahvesinde ince çekilmiş ve taze kavrulmuş kahve kullanılır. Ek olarak yoğunlaştırılmış süt ve kahveye eşlik eden buzlu zencefil veya buzlu yasemin çayı tercih edilir. Özellikle yaz aylarında tercih edilen bu kahvenin yapımında, orijinal Vietnam demleme potu kullanılması gerekir. Ülkemizde zor bulunan bu potun yerine ne kullanacağız diyorsanız, filtre makinesi de işinizi görecektir. Fakat demleme işlemini daha uzun soluklu yapmaya özen gösterin.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle yoğunlaştırılmış süt kabın üzerine gelecek şekilde, kahve potunu yerleştirin. İçine 2 yemek kaşığı kahve ekleyin ve kahveyi ıslatacak kadar sıcak su ilave edin. Kahveyi sıkıştırıp kapağını kapatın. 1 dakika sonra, 1/2 bardak suyu kahve demleme aparatına ekleyin ve kahveyi 5 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Bu işlem, süt ve kahvenin birbirine karışmadan buluşmasını sağlar. Kahve soğuduktan sonra, demliği bir kenara alın. Süt ve demlenen kahveyi karıştırın. Bardağın içini buz küpleri ile doldurun ve hazırladığınız kahveyi bu karışıma ilave edin. Diğer yandan buzlu zencefil çayı veya yasemin çayını hazırlayın ve daha küçük bir fincana aktarın. Vietnam buzlu kahvesini, bitki çayı eşliğinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;