Ürik Asit Yüksekliğinde Yemeniz ve Kaçınmanız Gereken Besinler

Yüksek ürik problemi, hem beslenme, hem de farklı sağlık sorunları yüzünden görülebilir. Dyt. Deniz Eriş, yüksek ürik asidi olanların yemesi ve kaçınması gereken besinleri anlattı:
Ürik Asit Yüksekliğinde Yemeniz ve Kaçınmanız Gereken Besinler
06 Haziran 2024, 11:00

Ürik asit yüksekliği; medikal adıyla hiperürisemi, sistemdeki ürik asit seviyelerinin sağlıklı kabul edilen referans aralığının üstüne çıkması durumudur. Vücudumuzdaki doku/proteinlerin yıkımı ve çeşitli gıdalarda bulunan “pürin” denilen doğal azotlu bileşiklerin metabolizması sonucu ortaya çıkan bir yan ürün olan ürik asit; fazlası vücuttan uzaklaştırılamadığı takdirde birikerek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. İşlenmesini takiben büyük oranda kanda çözünen ürik asit; böbreklerden filtrelenir ve ağırlıklı olarak idrar ve kalan kısmı da dışkı yoluyla vücuttan atılır. Bu dışarıdan alım/üretim ve uzaklaştırma döngüsü çoğu sağlıklı bedende düzenli ve dengeli şekilde işlerken denklemin iki tarafından birinde (fazla üretim ya da yetersiz uzaklaştırma) süreçlerinde yaşanabilecek dengesizlikler ürik asit seviyelerinin yükselmesiyle sonuçlanabilir.

Hiperürisemi şaşırtıcı şekilde yaygındır. Her 5 kişiden 1’inde gözlendiği gibi, genellikle kendi başına semptomlara ve rahatsızlığa neden olmaz. Çoğu insan, sahip olduğu yüksek ürik asit seviyeleri nedeniyle bir sağlık sorunu yaşayana kadar bu durumun farkında da değildir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde eklemlerde toplanıp kristalleşerek gut hastalığı adı verilen ağrılı bir artrit formuna neden olabileceği gibi böbreklerde birikerek böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Tedavi edilmediğinde ileri vakalarda vücudun tüm dokularında tofüs adı verilen ağrılı, hasar veren birikimlere neden olabilir.

Doktorunuzun uygun görmesi durumunda hiperürisemi durumu rutininizde ve beslenmenizde bazı değişiklikler yapmayı gerektirecektir. İşte hayata geçirebileceğiniz bazı temel değişiklikler:

Beslenme Düzeninde 6 Temel Kural

  1. Diyetinizdeki Pürin Miktarını Azaltın

pürin

Pürin içeriği yüksek gıdaları öğrenin ve beslenmenizi pürin alımınızı azaltacak şekilde planlayın. Pürin içeriği yüksek gıdaların tüketimi ürik asit seviyelerinde önemli artışlara neden olurken, pürin içeriği düşük bir diyet ürik asit seviyelerinin azalmasına yardımcı olabilir. (Yamamoto et al., 1990).

  1. Bol Sıvı Tüketin

su içen kadın

Günde 2 litre ve üstü su için. Su tüketiminin artması, serum ürik asit seviyelerinin düşmesine ve ürik asit atılımının artmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. (Koike et al., 2023).

  1. Ağırlık Yönetimi

kilo yönetimi

Fazlalığınız varsa sürdürülebilir bir şekilde kilo vermeye odaklanın. Pürinden fakir sebze ve meyve tüketiminizi yüksek tutmak kilo vermenize yardımcı olabilir. Uzun vadede ağırlığınızı kontrol altında tutacak, hayat tarzı ve ihtiyaçlarınıza uygun bir sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite düzeni oluşturun ve takip edin. Yapılan araştırmalar ağırlığın kontrol altında tutulmasının hiperürisemi riskini azaltmada etkili olduğu düzenli olarak ortaya koymaktadır. (Gao et al., 2012; Krzystek-Korpacka et al., 2011; Chun et al., 2020).

  1. C Vitamini Alımını Arttırın

c vitamini

Çalışmalar, düzenli C vitamini alımı ile ürik asit seviyeleri arasında ters orantı olduğunu gösterdiği gibi, C vitamini takviyesinin de ürik asidi azaltabileceğini ortaya koymaktadır. (Bae et al., 2014; Chun et al., 2020).

  1. Alkolden Kaçının

alkol

Alkollü içecekler, özellikle de bira, ürik asit seviyelerini arttırabilir. (Choi & Curhan, 2004).

  1. Fruktoz Alımını Limitleyin

fruktoz

Fruktoz alımının ürik asit seviyelerini artırabileceğini ve bu nedenle hiperürisemi ve gut riskini artırabileceğini gözlenmektedir. (Cox et al., 2012; Desmawati et al., 2019). Yüksek miktarda fruktoz, özellikle de çoğu paketli/işlenmiş gıdada kullanılan yaygın bir tatlandırıcı olan, yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS)/glikoz şurubu/mısır şurubuna karşı temkinli olun.

Esnek Tüketilebilecek Gıdalar

yumurta

Bu gıdaların pürin içerikleri ve ürik asit ile olan etkileşimleri oldukça minimaldir, başka bir sağlık problemi olmadığı sürece rutinde esnek şekilde tüketilebilirler.

  1. Yumurta
  2. Süt ve süt ürünleri
  3. Peynir çeşitleri
  4. Çerezler, fıstık ezmesi, tahin
  5. Tahıllar (ekmek-pirinç-makarna vb.)
  6. Patates
  7. Taze meyveler
  8. Yeşil yapraklı sebzeler
  9. Kahve, çay

Temkinli Tüketilmesi Önerilen Gıdalar

kırmızı et

İçerikleri nedeniyle ürik asidi yükseltebilecekleri için sınırlı şekilde, porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmeleri önerilen besinler:

  1. Kırmızı et, tavuk, hindi eti, büyük balıklar
  2. Bakliyatlar (fasulye çeşitleri, nohut, bakla, mercimek vb.)
  3. Bulgur ve yulaf
  4. Mantar, Bezelye, Ispanak, karnabahar, pazı, brokoli, kuşkonmaz, brüksel lahanası, semizotu

Yasaklı Gıdalar

hazır gıdalar

Olabildiğince kaçınılması gereken, tüketimleri halinde ürik asit seviyelerini zıplatabilecek gıdalar:

  1. Şeker, fruktoz içeriği yüksek doğal şekerler (bal, reçel, pekmez şurup, nektar, kuru meyve çeşitleri), meyve suları, şekerli içecek ve paketli ürünler, hazır şekerli soslar.
  2. Kızartma çeşitleri
  3. Sakatatlar, küçük balıklar, deniz ürünleri ve av etleri
  4. Alkollü içecekler, özellikle de bira ve yüksek alkollü içkiler.
  5. İçeriği bilinmeyen paketli/hazır gıdalar.

Yazar:

Dyt. Deniz Eriş

instagram.com/dyt.eris

Şunlara da göz atın;

  1. Mide asidi yüksekliği nasıl anlaşılır?
  2. WBC yüksekliği neden olur?
  3. Yüksek asitli besinler
  4. Yüksek oranda FODMAD içeren besinler
  5. Potasyum yüksekliği neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo