Telomer, her bir kromozomun 2 ucunda koruyucu bir başlık gibi bulunan, belirli bir DNA dizisine sahip olan parçalar olarak tanımlanabilir. Telomer kapakçıkları, ölen hücrelerin kopyalanarak yerine yenilerinin konulması sürecinde kromozomun yıpranmasını önler. Telomerler olmazsa, kromozomun yapısı bozulabilir veya hasar görebilir. Bu da daha yıpranmış daha yaşlı ve hastalıklara karşı savunmasız bir vücut anlamına gelir. Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, yaş gibi faktörler telomerin kısalmasına yol açabilir. Ancak bazı değişiklikler yaparak telomeri uzatmak mümkündür.
Telomeri Uzatmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kilonuza dikkat edin: Araştırmalara göre obezite, telomeri kısaltan faktörlerden biridir. Telomer kaybı yaşam süresini ortalama 8 buçuk yıl kadar azaltabilir. Bu yüzden fazla kilolarınızdan kurtulmak ve ideal kilonuzu dengede tutmak oldukça önemlidir.
- Kronik stresi yönetin: Stres, ağır iş yükü gibi faktörler kısa telomer ile ilişkilendirilmiştir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, kronik stresi yönetebilmek için sevdiğiniz aktivitelere ağırlık verin, meditasyon yapın, yoga yapın, sosyalleşin.
- Hareketsiz kalmayın: Araştırmaya göre 50 yaşındaki koşucu erkeklerin, 20 yaşındaki erkeklerde neredeyse aynı telomer uzunluğuna sahip olduğu belirlenmiştir. Yani egzersiz ve spor yapmak, telomer uzunluğunu olumlu yönde etkiler.
- Besin takviyelerinden destek alın: Antioksidan eksikliği, telomerin kısalmasına yol açabilir. Bazı durumlarda besinlerden alamadığınız mineralleri, besin takviyeleriyle alabilirsiniz. Kendiniz için en uygun takviyeyi doktorunuza danışarak alabilirsiniz.
Telomeri Uzatan Besinler Nelerdir?
Oksidatif stresi artıran besinler, telomer boyunun kısalmasına neden olur. Şekerli maddeler, karbonhidratlar, fast food, işlenmiş gıdalar, asitli içecekler, trans ve doymuş yağlar, yapay tatlandırıcılar telomer boyunun kısalmasına yol açar. Lifli gıdalar, doymamış yağlar, omega 3 içeren besinler, yağlı ve soğuk su balıkları, bitkisel proteinler ise telomer boyunun kısalmasını önler.
- Telomeri uzatmak için antioksidan bakımından zengin besinleri tüketin.
- A vitamini içeren havuç, kayısı, ıspanak, süt, brokoli, kırmızı biber, yumurta ve tatlı patates
- E vitamini içeren badem, zeytinyağı, avokado, yer fıstığı
- C vitamini içeren brüksel lahanası, kuşburnu, ananas, kivi, portakal, mandalina, greyfurt, limon, çilek, domates
- Coenzim10 içeren soya fasulyesi, ceviz, sarımsak, susam yağı, balık
- Antosiyanin içeren ahududu, böğürtlen, vişne, pancar, turp
- Selenyum içeren ay çekirdeği, ekmek, patates gibi besinleri beslenme programınıza ekleyin.
Şunlara da göz atın;
- Oksalat içeren besinler
- Karaciğere iyi gelen besinler
- Kas kramplarına iyi gelen besinler
- Spermi artıran besinler
- Kan sulandırıcı besinler