Taze ve Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler: Hangisi Daha Sağlıklı?

Taze meyve ve sebzeler, yiyebileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden bazılarıdır. Sizler için taze ve dondurulmuş meyve ve sebzelerin besin içeriklerini karşılaştırdık. İşte, taze ve dondurulmuş meyve ve sebzeler, hangisi daha sağlıklı:
Taze ve Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler: Hangisi Daha Sağlıklı?
18 Eylül 2023, 09:35

Taze meyve ve sebzeler, yiyebileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden bazılarıdır. Hepsi sağlığı iyileştirebilecek vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Daha fazla meyve ve sebze yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya bile yardımcı olabilir. Taze ürünler her zaman bulunmayabilir ve donmuş çeşitler uygun bir alternatiftir. Ancak besin değerleri farklılık gösterebilir. Sizler için taze ve dondurulmuş meyve ve sebzelerin besin içeriklerini karşılaştırdık. İşte, taze ve dondurulmuş meyve ve sebzeler, hangisi daha sağlıklı:

Hasat, İşleme ve Taşıma

Satın aldığınız meyve ve sebzelerin çoğu elle, daha az bir kısmı ise makinelerle hasat edilir. Ancak bundan sonra olanlar, taze ve dondurulmuş ürünler arasında değişiklik gösterir.

Taze Meyve ve Sebzeler

Taze meyve ve sebzelerin çoğu olgunlaşmadan önce toplanır. Bu, nakliye sırasında tamamen olgunlaşmalarını sağlar. Ayrıca onlara eksiksiz bir vitamin, mineral ve doğal antioksidan yelpazesi geliştirmeleri için daha az zaman verir. Meyve ve sebzeler, bir dağıtım merkezine ulaşmadan önce nakliye sırasında 3 günden birkaç haftaya kadar herhangi bir yerde geçebilir. Elma ve armut gibi bazı ürünlerin satılmadan önce kontrollü koşullar altında 12 aya kadar saklanabileceğini belirtiyor. Taşıma sırasında, taze ürünler genellikle soğutulmuş, kontrollü bir atmosferde depolanır ve bozulmayı önlemek için kimyasallarla işlenir. Süpermarkete ulaştıktan sonra, meyve ve sebzeler teşhirde 1-3 gün daha kalabilir. Daha sonra yenilmeden önce 7 güne kadar insanların evlerinde saklanırlar.

Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler

Dondurulacak meyve ve sebzeler genellikle en besleyici oldukları zaman olan olgunluklarının zirvesinde toplanır. Hasat edildikten sonra, sebzeler genellikle birkaç saat içinde yıkanır, haşlanır, kesilir, dondurulur ve paketlenir. Meyveler, dokularını büyük ölçüde etkileyebileceğinden, ağartmaya maruz kalmama eğilimindedir. Bunun yerine, bozulmayı önlemek için askorbik asit (bir C vitamini formu) veya şeker eklenebilir. Genellikle, dondurmadan önce üretmek için hiçbir kimyasal madde eklenmez.

Dondurulmuş Sebzeler Sağlıklı Mı?

Dondurulmuş Ürünlerin İşlenmesi Sırasında Bazı Vitaminler Kaybedilir

Genel olarak, dondurma, meyve ve sebzelerin besin içeriğini korumaya yardımcı olur. Bununla birlikte, donmuş ürünler bir yıldan uzun süre saklandığında bazı besinler parçalanmaya başlar. Haşlama işlemi sırasında bazı besinler de kaybolur. Aslında, en büyük besin kaybı bu zamanda gerçekleşir. Haşlama, donmadan önce gerçekleşir ve ürünü kısa bir süre için - genellikle birkaç dakika - kaynar suya koymayı içerir. Bu, zararlı bakterileri öldürür ve tat, renk ve doku kaybını önler. Yine de B vitaminleri ve C vitamini gibi suda çözünen besinlerin kaybına da neden olur. Ancak bu, haşlama işlemine tabi tutulmayan donmuş meyveler için geçerli değildir. Besin kaybının boyutu, sebzenin türüne ve haşlama süresine bağlı olarak değişir. Genel olarak, kayıplar %10-80 arasında değişir ve ortalamaları %50 civarındadır. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, donmuş ürünlerin suda çözünen vitaminlerin kaybına rağmen antioksidan aktivitesini koruyabileceğini de öne sürüyor.

Hem Taze Hem de Dondurulmuş Ürünlerdeki Besin Değerleri Depolama Sırasında Düşer

Hasattan kısa bir süre sonra taze meyve ve sebzeler nemini kaybetmeye başlar, bozulma riski artar ve besin değeri düşer. Bir çalışma, değerler donmuş çeşitlerin altına düştüğünde, 3 günlük soğutmadan sonra besinlerde bir düşüş buldu. Bu en çok yumuşak meyvelerde görülür. Taze sebzelerdeki C vitamini, hasattan hemen sonra azalmaya başlar ve depolama sırasında da düşmeye devam eder. Örneğin, yeşil bezelyenin hasattan sonraki ilk 24-48 saat içinde C vitamininin %51'ini kaybettiği gösterilmiştir. Soğutulmuş veya oda sıcaklığında saklanan sebzelerde antioksidan aktivite azalmıştır. Bununla birlikte, C vitamini depolama sırasında kolayca kaybolabilse de, karotenoidler ve fenolikler gibi antioksidanlar aslında artabilir. Bu muhtemelen devam eden olgunlaşmadan kaynaklanmaktadır ve bazı meyvelerde görülmektedir.

Dondurulmuş Ürünler Daha Fazla C Vitamini İçerebilir

Dondurulmuş ürünler, belirli besin maddelerini daha yüksek seviyelerde içerebilir. Bu, en çok dondurulmuş ürünleri evde birkaç gün saklanan taze çeşitlerle karşılaştıran çalışmalarda görülür. Örneğin, dondurulmuş bezelye veya ıspanak, süpermarketten satın alınan ve birkaç gün evde saklanan taze bezelye veya ıspanaktan daha fazla C vitamini içerebilir. Bazı meyveler için dondurarak kurutma, taze çeşitlerle karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini içeriğine neden oldu. Ek olarak, bir çalışma, taze ürünü dondurmak için gerçekleştirilen işlemlerin, daha çözünür hale getirerek lif kullanılabilirliğini artırabileceğini öne sürüyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Dondurulmuş sebze sağlıklı mı?
  2. Dondurulmuş bezelye nasıl pişirilir?
  3. Dondurulmuş ekmek nasıl çözdürülür?
  4. Buz kalıplarına neler konulur?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo