Tatlı patatesler oldukça besleyicidir ve birçok öğünle iyi gider. Ancak kabukları nadiren akşam yemeği masasına gelir. Bazı kişiler kabukların güvenli olduğunu söylese de, bazıları bunun reaksiyonlara yol açabileceğini söyleyebilir. Bu yazıda, tatlı patateslerin faydaları ve risklerini sizlerle paylaşıyoruz.
Tatlı patates kabukları çok besleyicidir. Tatlı patateslerin lif içeriği esas olarak kabuğundan gelir. Bu nedenle, kabuğu çıkarmak lif alımınızı azaltacaktır. Lif, tokluk hissini artırmaya, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu desteklemeye ve kan şekeri ve kolesterol seviyelerini yönetmeye yardımcı olur. Araştırmalar, sebze ve meyvelerdeki besin maddelerinin kabuğun etrafında yoğunlaşma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, kabuğu çıkarmak besin ve antioksidan alımınızı azaltabilir.
Tatlı patatesler antioksidanlar, özellikle beta karoten, klorojenik asit ve C ve E vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca, mor tatlı patatesler antosiyaninler adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar hücresel hasarı önlemeye yardımcı olur ve kalp hastalığı ve kanser gibi kronik rahatsızlıkların daha düşük riskiyle ilişkilidir.
Tatlı patates kabukları hem çiğ hem de pişmiş olarak yenmek için güvenlidir. Ancak, tatlı patatesler yumru oldukları ve toprakta yetiştikleri için, fazla kir, böcek ilacı veya döküntüleri temizlemek için dış kabuğu uygun şekilde yıkamak önemlidir. Tatlı patatesinizi yıkamak için akan suyun altına koyun ve bir sebze fırçasıyla fırçalayın. Kabukları sert olduğundan, ona veya etine zarar verme konusunda endişelenmenize gerek yok. Yeterince temizledikten sonra, pişirerek tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Tatlı patates kabukları tek başlarına veya etli kısmıyla birlikte tüketilebilir. Haşlama, kızartma, fırınlama, derin yağda kızartma gibi yöntemlerle pişirerek bu kabukları tüketebilir veya cips haline getirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;