Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir. Hem lezzeti, hem de şifası çok olan tatlı patates, yurt dışında sık sık kullanılan bitkilerden biridir. Ülkemizde çok fazla kullanımı olmasa da, faydalarını duyduktan sonra mutfaklarınızdan eksik etmeyeceğinize eminiz. Lezzetiyle midenizi bayram ettirecek, faydalarıyla şifa verecek tatlı patatesi yakından tanıyalım. Tatlı patatesin faydaları nelerdir, hangi kısımları yenir gibi soruları yazımızda derledik. İşte, tatlı patatesin faydaları ve kullanımı:
Güney ve Orta Amerika'da yetiştirilen tatlı patates, ülkemizde ise sıcak illerde yetiştirilir. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılır. Tatlı patatesi yerel üreticilerden, büyük marketlerden ve online satış mağazalarından temin edebilirsiniz. Tatlı patates yemeklerin içerisinde kullanılabilir. Özellikle salatalarda tercih edilmektedir. Közleme, püre, kızartma ve fırınlama olarak pişirilir. Aynı zamanda haşlanarak da tüketilir. Tatlı patatesin içerisine et, peynir gibi malzemeler eklenerek kumpir de yapılabilir. Kırmızı patatesin tadı hafiften tatlı olduğu için tart yapımında da tercih edilen malzemelerden biridir. Püre kıvamına getirildiğinde sütlü tatlıların yanına çok yakışmaktadır.
Püre yapımında kabukları soyulan ve doğranan patatesler, 20 dakika pişirilmelidir. Kabukları soyulan bütün bir patates ise yaklaşık 30 dakika pişmelidir. Küp küp doğradığınız tatlı patatesi 15 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Not: Bitkilerin ve bitkisel ürünlerin kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterebilir. Kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;