Soğuk Demleme Kahvenin 8 Faydası

Soğuk demleme kahvenin sağlığa 8 faydasını sizler için listeledik. Bir diğer adı ile cold brew kahvenin faydaları nelerdir? İşte, soğuk demleme kahvenin 8 faydası:
Soğuk Demleme Kahvenin 8 Faydası
24 Nisan 2024, 22:24

Soğuk demlenmiş kahve, son yıllarda kahve tiryakileri arasında popülerlik kazanmıştır. Kahve çekirdeklerinin aromasını ve kafeini çıkarmak için sıcak su kullanmak yerine, soğuk demlenmiş kahve, onları 12-24 saat soğuk suda bekleterek zamana güvenir. Bu yöntem, içeceği sıcak kahveye göre daha az acı yapar.  Kahvenin sağlığa faydaları üzerine yapılan araştırmaların çoğunda sıcak demleme kullanılmasına rağmen, soğuk demlemenin benzer birçok etki sunduğu düşünülmektedir. İşte, soğuk demlenmiş kahvenin 9 etkileyici sağlık faydası.


  1. Metabolizmanızı Hızlandırabilir

Metabolizma, vücudunuzun enerji üretmek için yiyecekleri kullandığı süreçtir. Metabolizma hızınız ne kadar yüksek olursa, istirahatte o kadar fazla kalori yakarsınız. Tıpkı sıcak kahve gibi, soğuk demlenmiş kahve de dinlenme metabolizma hızınızı %11'e kadar arttırdığı gösterilen kafein içerir. Kafein, vücudunuzun yağ yakma hızını artırarak metabolik hızı artırıyor gibi görünüyor.


  1. Modunuzu, Ruh Halinizi Olumlu Etkiler

Soğuk demlenmiş kahvedeki kafein, ruh halinizi iyileştirebilir. Kafein tüketiminin, özellikle uykusuz bireyler arasında ruh halini iyileştirdiği gösterilmiştir. 370.000'den fazla kişiyle yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi, kahve içenlerin daha düşük depresyon oranlarına sahip olduğunu buldu. Aslında, günde tüketilen her fincan kahve için depresyon riski %8 azaldı. Hatta bazı araştırmalar, kafeinin yaşlı yetişkinlerde ruh halini ve beyin işlevini artırmak için bir besin takviyesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Kafein ayrıca kendilerine doğru hareket eden bir nesneye tepki verme yeteneklerini geliştirerek, odaklanmayı ve dikkati artırdığını gösterir.


  1. Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltabilir

Kalp hastalığı, koroner arter hastalığı, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere kalbinizi etkileyebilecek çeşitli durumlar için genel bir terimdir. Dünya çapında bir numaralı ölüm nedenidir. Soğuk demlenmiş kahve, kafein, fenolik bileşikler, magnezyum, trigonellin, kinidler ve lignanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir. Bunlar insülin duyarlılığını artırır, kan şekerini stabilize eder ve kan basıncını düşürür. İçecek ayrıca antioksidanlar ve antienflamatuar ajanlar olarak işlev gören klorojenik asitler (CGA'lar) ve diterpenler içerir. Günde 3-5 fincan kahve içmek, kahve içmeyen kişilere kıyasla kalp hastalığı riskinizi %15'e kadar azaltabilir. Bununla birlikte, kontrolsüz yüksek tansiyonu olan kişiler, seviyelerini daha da yükseltebileceğinden düzenli olarak kafein içmekten kaçınmalıdır.


  1. Tip 2 Diyabet Riskinizi Azaltabilir

Tip 2 diyabet, kan şekeri seviyelerinizin çok yüksek olduğu kronik bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde, birçok ciddi sağlık komplikasyonuna yol açabilir. Soğuk demlenmiş kahve, bu hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilir. Aslında, günde en az 4-6 fincan kahve içmek, daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilidir. Bu faydalar büyük ölçüde kahvede bulunan güçlü antioksidanlar olan klorojenik asitlerden kaynaklanıyor olabilir. Soğuk demlenmiş kahve ayrıca sindirim sisteminizde sindirimi kontrol eden ve yavaşlatan hormonlar olan bağırsak peptitlerini düzenleyerek kan şekerinizi sabit tutar.


  1. Parkinson Ve Alzheimer Hastalığı Riskinizi Azaltabilir

Soğuk demlenmiş kahve, dikkatinizi ve ruh halinizi artırmanın yanı sıra, beyninize başka şekillerde de fayda sağlayabilir. Kafein sinir sisteminizi uyarır ve beyninizin işleyişini etkileyebilir. Yakın tarihli bir araştırma, kahve içmenin beyninizi yaşa bağlı hastalıklardan koruyabildiğini gözlemledi. Alzheimer ve Parkinson hastalıkları nörodejeneratif durumlardır, yani zamanla meydana gelen beyin hücresi ölümlerinden kaynaklanırlar. Her iki hastalık da, günlük aktiviteleri zorlaştıran zihinsel sağlıkta bir düşüş olan bunama ile sonuçlanabilir. Alzheimer hastalığı önemli hafıza bozukluğu ile kendini gösterirken, Parkinson hastalığı sıklıkla fiziksel titreme ve sertliğe neden olur. Bir gözlemsel çalışma, orta yaşta günde 3-5 fincan kahve içen kişilerin, yaşlılıkta demans ve Alzheimer geliştirme riskinin %65 daha düşük olduğunu buldu.


  1. Mide Sağlığına Faydalı Olabilir

Asit geri akışını uyarabilen asidik bir içecek olduğu için birçok insan kahveden kaçınır. Asit reflü, mide asidinin sık sık midenizden yemek borunuza geri akarak tahrişe neden olduğu bir durumdur. Kahvenin asiditesi hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi diğer rahatsızlıklar için de suçlanma eğilimindedir. pH ölçeği, bir çözeltinin ne kadar asidik veya alkali olduğunu, 7'nin nötr, daha düşük sayılar daha asidik ve daha yüksek sayılar daha alkali olacak şekilde 0'dan 14'e kadar ölçer. Soğuk demleme ve sıcak kahve genellikle pH ölçeğinde 5-6 civarında benzer asit seviyelerine sahiptir, ancak bu bireysel demlemelere bağlı olarak değişebilir. Yine de, bazı araştırmalar soğuk demlemenin biraz daha az asidik olduğunu bulmuştur, bu da midenizi daha az tahriş edebileceği anlamına gelir.


  1. Ömrü Uzatır

Soğuk demlenmiş kahve içmek, genel ölüm riskinizin yanı sıra hastalığa özgü nedenlerden ölme riskinizi de azaltabilir. Bunun sebebi kahvedeki antioksidan oranının yüksek olmasıdır. Antioksidanlar, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara yol açabilecek hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklerdir. Bu koşullar ömrünüzü önemli ölçüde azaltabilir. Kahve polifenoller, hidroksisinamatlar ve klorojenik asit gibi güçlü antioksidanlar içerir. 


  1. Kafein İçeriği Yüksektir

Soğuk demlenmiş kahve, genellikle 1:1 oranında suyla seyreltilmesi gereken bir konsantre olarak yapılır. Konsantre kendi başına inanılmaz derecede güçlüdür. Aslında, seyreltilmemiş olarak, fincan başına yaklaşık 200 mg kafein sağlar. Bununla birlikte, konsantreyi seyreltmek - alışıldığı gibi - nihai ürünün kafein içeriğini azaltır ve onu normal kahveninkine yaklaştırır. Kafein içeriği demleme yöntemine bağlı olarak değişebilse de, sıcak kahve ile soğuk demleme arasındaki kafein içeriği farkı önemsizdir. Ortalama bir fincan sıcak kahve, tipik bir soğuk demleme için yaklaşık 100 mg'a kıyasla, yaklaşık 95 mg kafein içerir.


Şunlara da göz atın;
  1. Kahve demleme yöntemleri
  2. Cold brew nedir?
  3. Filtre kahve nasıl yapılır?
  4. Türk kahvesinin faydaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo