Şişkinlik Neden olur? Şişkinliğe Ne İyi Gelir? 11 Maddede Şişkinlik

Şişkinlik neden olur? Şişkinlikten kurtulmak için ne yapmak gerekir? Şişkinliğe ne iyi gelir? Prof. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya'dan şişkinlik ve tedavi yöntemleri:
Şişkinlik Neden olur? Şişkinliğe Ne İyi Gelir? 11 Maddede Şişkinlik
12 Haziran 2024, 13:22

Kim istemez ki sabah kalktığında düz bir karınla uyansın? Ya da yemeğini yedikten sonra kemeri sıkmasın. Maalesef her zaman  mümkün olmayan durumlar bunlar. Günümüzde şişkinlik , gastroenteroloji polikliniklerine başvuruda başta gelen şikayetlerden bir haline geldi. Peki, şişkinlik neden olur? Şişkinlik nedenler neler? Şişkinliğe karşı neler yapılabilir? Ve şişkinliğe ne iyi gelir? Yakından bakalım...

Özellikle pandemi döneminde sık sık yaşanan sıkıntıların başında şişkinlik geliyor... Bu makalede şişkinlik konusuna yakından bakıyoruz. Peki şişkinlik ne demek? Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya'nın paylaştığı bilgiler şöyle:


Şişkinlik, insanın karın bölgesinde normal zamanda olmayan, dolgunluk, gerginlik, huzursuzluk , baskı , kimi zaman ağrı , geğirme ve rahatsızlık hissi şişkinlik olarak tanımlanabilir. Genellikle sindirim sistemi içinde gaz birikmesi sonucu oluşur. 

ŞİŞKİNLİK NEDEN OLUR? ŞİŞKİNLİK NEDENLERİ NELERDİR?

Pek çok hastalığa ve duruma bağlı olabildiği gibi, içeride hiçbir hastalık olmadan da şişkinlik şikayeti olabilir. Normalde hepimiz bir şey yer veya içerken hava yutarız. Eğer bu bir alışkanlık haline gelmişse veya hızlı yemek yeniyorsa, yutulan hava size şişkinlik olarak gelebilir. Yine hastalıklı veya eksik dişler sebebi ile çiğnemenin iyi olmaması  durumunda da sindirim işi zorlaşacağından şişkinlik görülebilir.  Gıda sanayisinde kullanılan bazı tatlandırıcılar, örneğin sorbitol, çok tüketildiğinde de gaz oluşumunu arttırarak şişkinlik yapabilir. 

Bu saydıklarım dışında, sindirim sistemini etkileyen hastalıklarda şişkinlik olabilir. 

  1. Midede gastrit olması
  2. Fonksiyonel dispepsi: Gösterilebilir bir sebep olmadan özellikle yemek sonrası gaz ve şişkinlik olmasıdır
  3. Safra kesesi hastalıkları
  4. İltihaplı bağırsak hastalıkları
  5. Bazı gıda intoleransları (laktoz, gluten vb)
  6. Kabızlık
  7. Kilo alımı
  8. Stresli, anksiyeteli dönemler
  9. İrritabl bağırsak sendromu
  10. Pankreas yetmezliği sonucu oluşan sindirim problemleri
  11. Daha nadir olarak, şişkinlik hayatı tehdit eden, ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir.  Bazı kanser türlerinde , kalp yetmezliğinde ,  karın boşluğunda sıvı birikir ve bu da şişkinlik olarak karşımıza gelebilir. 

ŞİŞKİNLİKTEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILIR?

Şişkinlik şikayeti ile bir hasta karşımıza geldiği zaman, bizler öncelikle hastamızdan detaylı bir hikaye alıyoruz. Şikayetinin ne zaman olduğu, yemekle ilgisi, belli yiyecekler ile artıyor mu vb gibi. Bu aşamada gastroenterolojide ‘alarm semptomu’ dediğimiz, eğer varsa, ileri tetkik gerektirecek şikayetleri mutlaka sorguluyoruz. 

Bunlar;

  1. Yutma güçlüğü
  2. İstemsiz kilo kaybı
  3. Bulantı-kusma
  4. Kanlı kusma, makattan kanama
  5. Gece uyandıran karın ağrısı
  6. Dışkılama alışkanlığında yeni oluşmuş değişiklik
  7. Ateş
  8. Ailede mide veya kolon kanseri hikayesi olması. 


Şişkinlik sebeplerini tetkik ederken  başlangıç testleri olarak, kan sayımı, iltihap testleri, karaciğer fonksiyon testleri, karın ultrasonografisi ,dışkı incelemesi ve  gerekirse çölyak testleri vb gibi değerlendirmeler yapılıp, çıkan sonuca göre hastaya tedavi düzenlenir. Eğer  alarm semptomları varsa, veya  hastanın şikayetine göre, endikasyonu varsa, gastroskopi  ve/veya kolonoskopi  yapılması  uygun olacaktır.

ŞİŞKİNLİĞE NE İYİ GELİR?

Şişkinlik tedavisi için öncelikle altta yatan herhangi bir hastalık bulunmuşsa, tedavi ona göre düzenlenir. Eğer bulunamamışsa;  

  1. Beslenme şekli önemlidir; Sık sık ve az az yemek yemek , yemekleri iyice çiğnemek, yemek yerken konuşmamak ve hızlı yememek
  2. Beli sıkan giyeceklerden uzak durmak , sıkı kemer kullanmamak
  3. Özellikle şişkinliğin arttığı dönemlerde, gaz yapan yiyecekleri ( baklagiller vb ) sınırlı tüketmek
  4. Asitli içecekleri tüketmemek
  5. Yürüyüş yapmak
  6. Gece yemek yiyip yatmamak
  7. Anksiyete azaltıcı, meditasyon teknikleri, yoga vb , gerekirse psikolog/psikiyatrist yardımı 

gibi önerilerde bulunuruz. Bu öneriler yanında, sindirim sisteminden gaz atılımını hızlandıran, sindirim sisteminin kasılmalarını rahatlatan bazı ilaçları da gerekirse tedavide kullanabiliriz. 


ŞİŞKİNLİK İÇİN HANGİ BÖLÜME BAŞVURULUR?

Görüldüğü gibi, şişkinlik pek çok farklı durumun habercisi olabilir. Bu yüzden, sizi rahatsız eden bu tarz şikayetlerinizde , bir gastroenteroloji hekimine başvurmanızı tavsiye ederim.


Şunlara da göz atın;

  1. Mide ağrısı nasıl geçer?
  2. Mide bulantısına ne iyi gelir?
  3. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?
  4. Akciğerleri temizleyen besinler nelerdir?
  5. Reflüsü olanlar nasıl beslenmeli?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo