En güzel yemeklerinizi hazırlayıp tencereye koydunuz. Ancak bir süre sonra tencere kapağının açılmadığını fark ediyorsunuz. Bu aşamada panik yapmak yerine, sizlerle paylaşacağımız yöntemleri deneyebilirsiniz. İşte, sıkışan tencere kapağını açmak için 4 farklı yöntem:
Tencere kapağı, pişirme esnasında oluşan sıcaklık nedeniyle sıkışmış olabilir. En kolay yöntem ise tencereyi ocaktan alıp musluğun altına alarak soğuk su akmasına izin vermektir. Kapak soğuduğunda kolayca açılacaktır. Ancak bu yöntemde kapak kenarından sızan suyun yemeği berbat etme riskidir.
Kapağı soğutmak için, buz küpleri veya soğuk suyla ıslatılan bir havludan da destek alabilirsiniz. Kapağın üzerine birkaç adet buz küpü koyun ve kapağın soğumasını bekleyin. Bu yöntem işe yaramazsa, tencereyi buzdolabında soğuyana kadar bekletebilirsiniz.
Sıkışan kapağı açmak için, kapağın kenarlarına az miktarda sıvı yağ dökün ve açmayı deneyin. Açmakta zorlanıyorsanız, tencere ve kapak arasına çatal sokarak kaldıraç olarak kullanabilirsiniz.
Oda sıcaklığında bekleyen soğuk tencere bir türlü açılmıyorsa, tencerenin üzerine kaynar su dökün. Bu esnada sıcak suyun üzerinize sıçramamasına çok dikkat edin. Su tencereyle temas ettiğinde ses çıkabileceğini unutmayın. Eğer tencere kapağı cam ise, bu yöntemi kesinlikle uygulamayın. Çünkü camda çatlama veya kırılma meydana gelebilir.
Şunlara da göz atın;