Çay saatlerinin vazgeçilmezi haline gelen tatlı tarifleri, birbirinden farklı çeşitlerle sunulabilir. Sütlüsünden şerbetlisine, meyvelisinden dondurmalısına Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan tatlılar, çoğu zaman kilo almamızın başlıca nedeni haline geliyor. Ancak bu kez hem düşük kalorili, hem de sağlıklı tatlıları sizler için derledik. İşte, yapımında un ve şeker kullanılmadığı için diyet listelerine gönül rahatlığıyla ekleyebileceğiniz 10 sağlıklı tatlı tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Yulaf ve süt bir tencereye alınır ve kısık ateşte yulaflar yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra bal ve vanilin eklenir. Fırın kaplarına alınarak tepsiye koyulur ve tepsiye bir miktar su eklenir. Fırının ızgara ayarında en yüksek derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Soğuttuktan sonra servis edilir. İsteğe göre orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Meyvelerin çekirdekleri çıkartılır. Ilık suda yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan meyveler rondodan geçirilir. Hamur haline gelmiş karışıma kakao ve ceviz eklenerek yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Toplar Hindistan cevizine bulanır ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Çiğ fındık rondoda un haline gelecek şekilde çekilir. Kuru dutlarda un haline gelecek şekilde rondodan çekilir. Derin bir kapa eklendikten sonra yumurta akı, kakao ve vanilin eklenerek yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye koyulduktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dk pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurta beyazları köpük haline gelene kadar çırpılır. Bir kenarda fıstık ezmesi ve bal karıştırılır. Yavaş yavaş spatula yardımıyla ballı karışım eklenir.(Hızlı ve bastırarak yapılırsa sufle sönük bir hal alır.) Fırın kapları bir miktar tereyağı ile yağlanır ve kakao tozu serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dk pişirilir. Fırından çıktığı gibi servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Pekmez hariç tüm malzemeler tencereye eklenir ve güzelce karıştırılır. Kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Piştikten sonra pekmez eklenir ve karıştırılır. (Pekmez ve bal uzun süre ateşe maruz kalırsa kanserojen etkilere sahip olur.) Kaselere koyulup dolapta 2-3 saat bekletilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Süt bir tencere içerisine alınır. Soğuk su içerisinde jelatinler yumuşayana kadar bekletilir. Süt kaynama noktasına gelince ocaktan alınır. Kayısılar doğranır ve sıcak süte eklenir. Blender ile malzemeler çekilir ve bal eklenir. (Pekmez ve bal uzun süre ateşe maruz kalırsa kanserojen etkilere sahip olur.) Yumuşayan jelatinlerde eklenerek tekrar çekilir. Kaselere alınır ve 2-3 saat dolapta bekletilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Hurmalar sıcak suda yumuşayana kadar bekletilir. Ceviz ve havuç harici bütün malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır. Cevizler parçalanır ve havuç ile diğer malzemelere eklenir. Yağlanmış bir kek kalıbına alınır. 180 derece fırında kabarana kadar pişirilir. Sıcak veya soğuk servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: İncirler yıkandıktan sonra küp halinde doğranır. Bir tencerede sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtılır. (max 50-60 derece) İçerisine incirler eklenir ve blender ile çekilir. Kaselere koyulur ve üzeri kapatılır. 2.5-3 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. 2 saat dolapta bekletilir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Bir tencere içerisine süt ve yulaf eklenir. Yulaflar yumuşayana kadar kısık ateşte kontrollü olarak pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra bal ilave edilir. Karışım kup ya da kaselere önce yulaflı karışım daha sonra üstüne meyveler eklenir. 2 saat dolapta soğutulduktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Ayvalar soyulduktan sonra ikiye bölünür ve içleri temizlenir. Tencereye su ve ayvalar eklendikten sonra ayvalar yumuşayana kadar beklenir. Bal ve Pekmez eklenerek güzelce karıştırılır ve 5 dakika daha ocakta kalır. Ayvalar soğumaya alınır ve labne, tarçın ve bal karışımı hazırlanır. Soğuyan ayvaların üzerine dolgu eklenir ve fındıklarla süslenir. 1 saat dolapta bekledikten sonra servis edilir.
Şunlara da göz atın;