Beynimiz, ekşi tatların genellikle yüksek asidik olduğunu bilir ve ağzımızı korumak için hemen tükürük üretimini artırır. Aslında bu tepki, hem sindirime yardımcı olmak hem de asidik maddelerin ağız içini tahriş etmesini önlemek için gelişmiş bir savunma mekanizmasıdır. Yani, limonu sadece görmek bile beyninizin sizi korumak için harekete geçtiğinin bir işareti anlamına gelmektedir. İşte 5 maddeyle açıklaması…
Ekşi gıdalar düşük pH seviyesine sahiptir. Vücut, ağız içindeki asidi nötralize etmek için daha fazla tükürük üretir.
Daha önce ekşi bir gıda tükettiğimizde tükürük salgılandığı için beynimiz bu durumu öğrenir. Ekşi bir yiyeceği görmek veya düşünmek bile tükürük bezlerini harekete geçirir.
Tükürük, enzimler içererek sindirimi başlatır. Ekşi gıdalar genellikle keskin ve yoğun tatlara sahip olduğu için, vücut onları sindirmeye erkenden hazırlık yapar.
Atalarımız, zehirli veya çürümüş yiyecekleri ayırt edebilmek için ekşi tatlara karşı hassasiyet geliştirdi. Ekşi gıdalar genellikle asidik olduğu için fazla tükürük salgılanarak ağız içi korunmaya alınır.
Görme, koku ve hatta hayal etme bile tükürük salgısını artırabilir. Ekşi bir limonun görüntüsü bile tat alma duyusunu tetikler ve ağız sulanmasına neden olur.
Şunlara da göz atın: