Tatlılar her ülkenin kültüründe ayrı bir yer tutar. Türkiye’de baklava, İtalya’da tiramisu, Japonya’da mochi en çok tüketilen lezzetler arasında yer alırken, Amerika’da donut ve dondurma öne çıkar. Her coğrafya, damak tadına uygun bir tatlıyı baş tacı eder ve bu lezzetler, o ülkenin kimliğini yansıtan tatlı simgeleri haline gelir.
Amerikalılar şekerli hamur işleri ve özellikle donut tüketiminde dünya liderlerinden biridir. Ayrıca dondurma tüketiminde de çok öndedirler.
Fransa, tatlıda gurme yaklaşımıyla bilinir. Crème brûlée ve makaron gibi zarif tatlılar en çok tüketilenler arasındadır.
Tiramisu, kahve ve mascarpone peyniriyle yapılan ünlü bir İtalyan tatlısıdır. Ayrıca İtalyan dondurması olan gelato da çok yaygındır.
Türkiye'de en çok tüketilen ve kültürel öneme sahip tatlı baklavadır. Özellikle bayramlarda ve özel günlerde tüketimi artar.
Japonlar, özellikle mochi (pirinç keki) gibi geleneksel tatlıları çok tüketir. Tatlılar genelde hafif ve az şekerlidir.
Hindistan’da gulab jamun, süt tozundan yapılan ve şerbetle tatlandırılan bir tatlı olarak çok popülerdir.
Tarçınlı kızarmış hamur tatlısı olan churros, hem sokak lezzeti hem ev tatlısı olarak tüketilir.