Protein denildiğinde ilk akla gelen et ürünleri olsa da, aslında başka besinlerde de bir miktar proteine rastlamak mümkündür. Meyveler, protein alımı için birincil besin olmasa da, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Aynı zamanda bazı meyveler küçük bir miktarda olsa protein içerebilir. Bu özellikle et tüketmeyen insanlar için protein almanın keyifli bir yoludur. Guava ve avokado gibi yüksek proteinli meyveler, diğer yüksek proteinli gıdalarla birleştirildiğinde size önemli miktarda protein sağlayabilir.
Guava meyvesi, fincan başına yaklaşık 4,2 gram protein sağlayan en yüksek proteinli meyvelerden biridir. Guava, protein içeriğinin yanı sıra lif, C vitamini açısından da zengindir ve antioksidanlar içerir. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt sağlığını iyileştirmeye ve sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olabilir.
Bir fincan dilimlenmiş avokado, yaklaşık 2,92 gram protein içeriyor . Avokado aynı zamanda kalp sağlığına iyi gelen sağlıklı yağlar, özellikle tekli doymamış yağlar açısından zengin içeriğiyle de bilinir. Aynı zamanda iyi miktarda lif, E ve K vitaminleri ve birkaç B vitamini içerir.
Bakınız; Avokado tarifleri
Böğürtlen fincan başına yaklaşık 2 gram protein sağlar. Ayrıca C ve K vitaminleri, lif açısından da zengindirler ve antioksidanlar içerirler. Böğürtlen taze olarak yenebilir, smoothielere karıştırılabilir veya yoğurt, yulaf ezmesi ve tahılların üzerine ek olarak kullanılabilir.
Bakınız; Böğürtlenli tarifler
Kivi, fincan başına 1,91 gram protein içerir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini ve lif kaynağıdır ve antioksidanlar açısından zengindir. İster bağışıklık sisteminizi güçlendirsin ister sindirime yardımcı olsun, kivi genel sağlığınız için harikadır.
Bakınız; Kivili tarifler
Çok yüksek C vitamini içeriğine sahip olmasının yanı sıra, portakallar fincan başına yaklaşık 1,69 gram protein içerir. Portakal bağışıklık sağlığı ve cilt canlılığı için mükemmeldir. Ayrıca sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önlemeye yardımcı olan diyet lifi de sağlarlar. Portakallar taze olarak tüketilebileceği gibi suyu da sıkılabilir.
Bakınız; Portakallı tatlılar
Bir bardak dilimlenmiş kayısı, 2,31 gr protein içerir. Kayısı ayrıca A ve C vitaminlerinin yanı sıra diyet lifi açısından da zengindir. Kayısının faydaları arasında daha iyi göz sağlığı ve daha güçlü bağışıklık bulunur ve aynı zamanda daha iyi cilt sağlığına da katkıda bulunur.
Bakınız; Kayısılı tarifler
Bir fincan dilimlenmiş muz, yaklaşık 1,64 gram protein içerir. Aynı zamanda harika bir potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve lif kaynağıdırlar. Kalp sağlığını, sindirimi ve enerji seviyelerini desteklerler.
Bakınız; Muzlu tatlı tarifleri
Bir fincan şeftalide yaklaşık 1,41 gram protein bulunur. Şeftali ayrıca A ve C vitaminleri, lif ve antioksidanlar içerir. Sağlıklı sindirimi ve daha güçlü bağışıklığı desteklemeye yardımcı olurlar. Ayrıca cildimiz için de harikadırlar.
Bakınız; Şeftalili tarifler
Çekirdeksiz bir fincan kiraz yaklaşık 1,63 gram protein içeriyor. Kirazlar antioksidanlarla doludur ve ayrıca A ve C vitaminleri ile lif içerir. Kalp sağlığını destekler, iltihabı azaltır ve uyku kalitesini artırır.
Bakınız; Kirazlı tarifler
Bir fincan ahududu, yaklaşık 1,48 gram protein içerir. Ahududu lif, C ve K vitaminleri açısından zengindir ve çeşitli antioksidanlara da sahiptir. Bunlar taze olarak yenebilir, yoğurda veya smoothielere karıştırılabilir veya tahıllar ve tatlıların üzerine ek olarak kullanılabilir.
Şunlara da göz atın;