Potasyum; Tüm hücrelerin normal çalışması için gereklidir. Sodyum ile birlikte kan ve dokulardaki su, asit-baz dengesini sağlar. Kalp atışını düzenler, kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasını sağlar ve protein sentezlemek ve karbonhidratları metabolize etmek için hayati önem taşır. Potasyum çok çeşitli besinlerde bulunur. Birçok meyve ve sebze potasyum açısından yüksek ve sodyum açısından düşüktür ve hipertansiyonun önlenmesine yardımcı olur. Potasyumun çoğu, yiyecekleri işlerken veya konserve ederken kaybolurken, dondurulmuş meyve veya sebzelerde kayıp daha azdır.
Potasyum eksikliği, özellikle yaşlanma veya kronik hastalıklarda çok daha yaygındır. Düşük potasyum seviyeleri ile ilişkili bazı yaygın problemler arasında hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği, kardiyak aritmi, yorgunluk ve depresyon gibi ruh hali değişiklikleri bulunur. Birçok faktör vücut potasyum düzeylerini azaltır. İshal, kusma ve diğer gastrointestinal problemler potasyumu hızla azaltabilir. İshalli bebekler hipokalemi olarak adlandırılan düşük kan potasyumu açısından yakından izlenmelidir. Diyabet ve böbrek hastalığı düşük ve yüksek potasyum düzeylerine neden olabilir. Yetersiz potasyum alımı riski olan kişiler arasında; alkolikler, uyuşturucu bağımlıları ve sıkı rejim takipçileri bulunur.
Potasyum yüksekliği, kandaki potasyum değerinin normalden yüksek olmasına denir. Tıbbi ismi hiperkalemi olarak adlandırılır. Potasyum seviyesinin çok yüksek olması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle potasyum yüksekliği durumunda mutlaka doktor tarafından bir tedavi belirlenmelidir.
Şunlara da göz atın;