Önelikle şu bilgiyi verelim doğada yetişen mantarlar kesinlikle tüketmemelidir. Doğada yetişen mantarlar kolaylıkla birbirlerine karıştırılabilir ve oldukça tehlikelidir. Mantar zehirlenmeleri ölümcül etkilere sahiptir. Bu nedenle yenilebilen mantarlar sadece çok güvenilir yerlerden alınmalıdır.
Porcini mantarları, kalın, beyaz saplı, kahverengi başlıklı mantarlardır. Kapakların boyutu iki santim otuz santimetreye kadar değişebilir. Kapaklar gençken dışbükey bir şekle sahiptir, bu da onlara mantarlar için ideal bir görünüm verir ve hızlı bir temizlemeden başka bir hazırlık gerektirmez. Porcini mantarları kaliteli mutfaktaki statüleri, kısa sezonları ve yetiştirilmelerinin zorluğu nedeniyle pahalı olabilir. Porçini mantarı nedir, nerede yetişir? Poçini mantarı yenir mi? Porçini mantarı nasıl pişirilir, zehirli midir? İşte, porçini mantarının kullanımı:
Porçini mantarlarının kalorisi düşüktür ancak protein, diyet lifi ve demir dahil olmak üzere birçok önemli besin açısından zengindir. 28 gram kurutulmuş porcini mantarı yaklaşık olarak şunları içerir:
Porcini mantarları yukarıdaki besin maddelerine ek olarak A vitamini, C vitamini ve kalsiyum da içerir.
Porcini mantarları suya batırılmamalı ve hatta mümkünse durulanmamalıdır. Kullanmadan hemen önce her mantardaki kiri silmek için kuru veya hafif nemli bir kağıt havlu kullanın. Fazla su, hassas mantarların pişirmeden önce bozulmasına neden olur.
Kuru porcini hazırlamak için, 20 ila 30 dakika veya yumuşayıp genişleyene kadar üzerini örtecek kadar ılık suda bekletin. Ardından mantarları çorba, su, risotto yapımında kullanılabilir.
Önemli Not: Hem porçini mantarı, hem de diğer mantarlar doğada bulunduysa, bilinçsizce tüketilmemelidir. Bazı mantar türleri zehirli olduğu için, doğada bulunan mantarların tüketilmesi, sağlık açısından çok sakıncalıdır.
Şunlara da göz atın;