Bal arılarının kovanlarda topladıkları polen, çiçek polenlerini ifade etmektedir. Arıların beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan polenler, zengin besin değerleriyle sağlık açısından çok faydalıdır. Yüksek oranda antioksidan içeren polenler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Smoothieye veya yoğurda eklenerek tüketilir. Ancak günlük kullanımının 1 tatlı kaşığını aşmaması önerilir.
Polen, nemi çabucak alan bir besindir. Korunması için hemen kurutulmalı veya soğutucuya konulmalıdır. Eğer kurutulursa, iyi kalitedeki torbalara konulmalı ve taşıma kabına yerleştirilmelidir.
1 ölçek toz şeker, 2 ölçek taze polenle karıştırılır. Karışımın üzeri, 5 cm toz şekerle örtülür. Bunun amacı küflenmeyi önlemektir. Bu yöntemi kullanarak poleni oda sıcaklığında 2 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu yöntemde bir miktar besin kaybı olduğunu unutmamanız gerekir.
Poleni, ağırlığının %15'i kadar bal ve %25 oranında önceden kaynatılmış ve soğutulmuş suyla karıştırarak hamur haline getirin. Hazırlanan polen hamuru, toprak bir kaba konur ve sıkıştırılır. Üzerine ağır tahta bir kapak kapatılır ve ortalama 5 gün boyunca 36 derecede bekletilir. Daha sonra tekrar sıkıştırılarak havayla teması kesilir. Üzerine 3 ölçek parafin ve 1 ölçek bal mumu karışımından oluşan mum tabakası kapatılmalıdır. Serin bir yerde muhafaza edilir.
Vakumla saklanan polenle beslenen arılar 1/3 oranında fazla yavru yetiştirebilmektedir. Bu yöntem uygulanan en iyi yollardan biridir.
Taze polen, plastik veya kağıt torbalar içerisine konularak -18 derecede dondurulur ve saklanır. Dondurulan polenlerin besin değer, birkaç yıl saklanabilir. Polenler dondurucudan çıkartıldığında hemen kullanılmalı ya da kurutulmalıdır.
Polenin 45 derece altındaki sıcaklıkta ve güneş görmeyen bir yerde kurutulması gerekir. Bunun için 250 mumluk bir infrafuj lambasının altında ince bir tabaka halinde yayılan polenler, yaklaşık 8 saatte kurutulabilir.
Polenleri fırın tepsisine yerleştirin. Havalandırma sistemi çalışan 30-35 dereceli bir fırında 6 saat tutarak kurutma işlemini yapabilirsiniz. Kurutulan polenleri cam bir kavanoza alarak 1-2 dereceli buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Poleni kurutmakla uğraşmak istemiyorsanız, marketlerden direkt kuru polen almayı tercih edebilirsiniz.
Polen oda sıcaklığında 1-2 gün, buzdolabında ise 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Buzlukta saklama süresi ise daha fazladır. Kuru polenin raf ömrü, taze yaş polene göre daha uzundur.
Şunlara da göz atın;