Pizza, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan ve zamanla dünyanın en sevilen besinlerinden biri haline gelen bir yemektir. Pizzanın birçok farklı çeşidi olsa da, hamur ve pizza sosunda kullanılan malzemeler temel olarak aynıdır. Eğer pizzayı yalnızca domates püresi veya salçalı su ile lezzetlendirmek istemiyorsanız, aromatik bir sos hazırlayabilir ve pizzanın lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. İşte, pizza sosu yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar:
Pizza sosu tarifine göz atmayı unutmayın.
Pizza sosunun temel malzemesinin domates olduğunu biliyoruz. Özellikle mevsimindeyken yaz domateslerini kullanabilirsiniz. Ancak kışın pizza yapmak istiyorsanız, yazdan hazırlanmış domates konservelerini de kullanabilirsiniz. Domatesleri güzelce rendeleyip püre haline getirin. Bu esnada içine kabuk kaçmamasına dikkat edin. Eğer soğanlı bir sos hazırlamak istiyorsanız, soğanı yağda kavurduktan sonra rendelenmiş domatesleri tencereye ilave edebilirsiniz.
Pizza sosuna yakışan diğer malzemeler ise kaliteli bir zeytinyağı, taze kekik ve sarımsaktır. Domatesleri pişirmeye başladıktan sonra üzerine zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsak ekleyin. Aromasını artırmak için taze fesleğen ve defne yaprağı da ilave edebilirsiniz. Ancak defne yaprağı ekleyecekseniz, sosu ocaktan alınca mutlaka içinden çıkarın. Yoksa acımsı bir tat oluşacaktır.
Pizza sosunun en önemli püf noktalarından biri, içerisine ev yapımı sirke ve şeker eklemektir. Bunun için 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı toz şeker eklemeniz yeterlidir. Şeker eridiğinde tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Pizza sosu kıvam almaya başladığında olmuş demektir. Ocaktan aldığınız sosu blenderdan geçirerek tamamen pürüzsüz bir hale gelmesini sağlayın. Sosu oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra pizza hamurunun üstünde kullanabilirsiniz.
Artan pizza sosunu, sterilize edilmiş kavanozlara aktarın ve kapağını sıkıca kapatın. Ardından buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Ancak kavanozda saklayacaksanız, üzerine mutlaka zeytinyağı gezdirin.
Şunlara da göz atın;