Pirinç Nasıl Yetiştirilir?

Pirinç, popüler bir gıda maddesidir ve çeşitli türleri, sayısız farklı doku ve renkle tüm dünyada yetişir. Pirinç nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. İşte, pirinç nasıl yetiştirilir:
Pirinç Nasıl Yetiştirilir?
03 Şubat 2023, 16:24

Pirinç, uzun taneli, orta ve kısa taneli dokularda gelir. Doğru miktarda toprak, su ve diğer besin maddeleri verildiğinde, arka bahçenizde, bahçe yatağında veya kovalarda kolayca yetişir. Kısa taneli, orta taneli ve uzun taneli pirinç, ıslak koşullarda, özellikle ayakta duran su birikintileri veya bataklık benzeri koşullarda gelişir. Pirinç taneleri geliştikten sonra, hasat edebilmeniz ve mahsulü öğütebilmeniz için içinde büyüdükleri suyun boşalması gerekir. Hasat ve öğütme işlemlerinden sonra pirinci yiyebilirsiniz. Sizler için pirinç nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, pirinç nasıl yetiştirilir:

Pirinç Nasıl Dikilir?

  1. Herhangi bir bahçe veya çiftçi tedarik mağazasından pirinç tohumları satın alın. Ayrıca saygın bir tedarik mağazasından pirinç tohumları satın alabilir veya yerel tarım saha görevlisinden yardım isteyebilirsiniz. Seçilebilecek altı temel pirinç türü vardır:

-Uzun taneli; Bu pirinç türü, hafif ve kabarık tahıllar üretir. Diğer çeşitlerden biraz daha kuru olma eğilimindedir.

-Orta taneli;  Bu tür nemli, yumuşak, hafif yapışkan ve pişirildiğinde biraz kremsidir. Uzun taneli ile aynı dokuya sahiptir.

-Kısa taneli; Kısa taneli pirinç pişirildiğinde yumuşak ve yapışkan hale gelir. Aynı zamanda biraz daha tatlı - bu suşi ile kullanılacak pirinç.

-Tatlı;  Bu pirinç bazen yapışkan pirinç olarak adlandırılır ve pişirildiğinde yapışkandır. Genellikle donmuş ürünler için kullanılır.

-Aromatik; Bu pirinç türü, diğer çeşitlere göre daha fazla aroma ve kokuya sahiptir. Bu kategori Basmati, Jasmine, Red ve Black japonica'yı içerir.

-Arborio; Bu tür, pişirildikten sonra çiğneme merkezi ile kremsi hale gelir. Öncelikle risotto ve diğer İtalyan yemekleri için kullanılır.

  1. Dikim yerinizi seçin. En iyi sonucu elde etmek için ekim yaptığınız alandaki toprağın hafif asidik kilden oluştuğundan emin olun. Pirinç tohumlarınızı aynı tip toprakla plastik kovalara da ekebilirsiniz. Nereye ekerseniz dikin, güvenilir bir su kaynağınız olduğundan ve hasat etmeniz gerektiğinde bu suyu tahliye etmenin bir yolunun olduğundan emin olun.
  2. Pirinç en iyi parlak ışıkta ve en az 20° sıcak sıcaklıklarda büyüdüğünden, tam güneş ışığı alan bir yer seçin.
  3. Mevsimi düşünün – bölgenizin 3 ila 6 aylık bitki ve çiçek büyümesine izin vermesi gerekir. Pirinç, uzun ve sıcak bir büyüme mevsimine ihtiyaç duyar.
  4. Ekmek için en az 28.5 ila 56,5 g pirinç tohumu toplayın. Tohumları ekime hazırlamak için suya batırın. En az 12 saat, ancak 36 saatten fazla olmamak üzere ıslanmasına izin verin. Daha sonra tohumları sudan çıkarın.
  5. Tohumlarınız ıslanırken, onları nereye ve nasıl ekeceğinizi planlayın. Çoğu, sulamayı ve yabani otları daha kolay hale getirmek için tohumları sıralar halinde ekmeyi tercih eder. Hendekler inşa etmeyi ve uçları kapatmayı düşünün, böylece su içeride ve barajda kalır. Bununla birlikte, bölgenin kendi başına su altında kalmasına gerek yok, sadece ıslak kalması gerekiyor.
  6. Pirinç tohumlarını sonbahar veya ilkbahar mevsiminde toprağa ekin. Yataklara kadar yabani otlardan kurtulun ve toprağı düzleştirin. Kova kullanıyorsanız, bunları en az 15 cm nemli toprakla doldurun. Ardından pirinç tohumlarını ekleyin.
  7. Bölgenin suyla dolu olması gerektiğini unutmayın. Birkaç küçük alanı su basmak, daha büyük olandan çok daha kolaydır. Dışarıda ekim yapıyorsanız, birkaç tohum yatağı kullanmak, yönetimi ve bakımı daha kolay olacaktır.
  8. Sonbaharda ekerseniz, ilkbaharda yabani otları temizlediğinizden emin olun. Pirinç tohumları, alabilecekleri tüm besin maddelerine ve alana ihtiyaç duyarlar.

Fidelerinizin Bakımı

  1. Kovaları veya bahçe alanını en az 5,1 cm suyla doldurun. Ancak, bu sadece eski bir okul tavsiyesidir. Pek çok insan toprağı sürekli nemli tutmanın yeterli olduğunu söylüyor - mutlaka su basması gerekmiyor. Bu aşama size kalmış – sadece ıslak olduğundan emin olun.
  2. Pirinç tanelerini hafifçe kaplayarak toprağa kompost veya malç ekleyin. Bu, tohumları otomatik olarak toprağa sıkıştıracaktır. Organik kompost nemi tutar, bu nedenle bu iyi bir plandır – özellikle daha kuru iklimlerde.
  3. Toprağı sürekli ıslak tutarak ekim alanının su seviyelerini gözlemleyin. İsterseniz pirincin büyümesi için 5,1 cm su bulundurun. En azından, su basmıyorsa toprağın sürekli ıslak olduğundan emin olun. Tahıllardaki sürgünlerin yaklaşık 1 hafta sonra büyümesini bekleyin.
  4. Bitkileriniz kovalardaysa, onları gece (hava soğuduğunda) daha sıcak bir yere taşımayı düşünebilirsiniz. Pirinç sıcaklıkta gelişir ve sıcaklık düşerse, muhtemelen bodur büyüme göreceksiniz.
  5. Kalabalıklaşmayı önlemek için pirinç tohumlarını inceltin veya boşluk bırakın.
  6. Pirinç tanelerinin olgunlaşmasını bekleyin. Bu yaklaşık 3 veya 4 ay sürecektir.
  7. Hasat için pirinci çıkarmadan önce suyun kurumasını bekleyin veya fazla suyu boşaltın. Önümüzdeki iki hafta boyunca yeşile, altına dönecekler – işte o zaman hazır olduklarını bilirsiniz.

Pilavınızı Hasat Etme ve Pişirme

  1. Sapları kesin ve kurumasını bekleyin. Pirinç altın rengine döndüğünde (tahliyeden yaklaşık 2 hafta sonra), hazırdır. Pirinç tanelerinin yerleştirildiği başların hemen altındaki sapları kesin. Sapın tepesinde, kesinlikle pirincin kabuğu olan küçük cepler göreceksiniz.
  2. 2-3 hafta kurumaya bırakın. Sapları kesilerek gazete kağıdına sarın ve 2-3 hafta kuru, güneşli bir yerde saklayın. Tahıllara temiz bir şekilde ulaşabilmeniz için nemin tamamen kuruması gerekir.
  3. Çekirdekleri kabuklardan ayırın. Bu süre dolduktan sonra soğumaya bırakın. Daha sonra çekirdekleri kabuklardan ayırmak için elinizle ovalayın.

Yetiştirdiğiniz pirinçlerle hazırlayabileceğiniz pirinç pilavı tarifine göz atmayı unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Basmati pirinç nasıl pişirilir?
  2. Pirinç nasıl saklanır?
  3. Pirinç çeşitleri
  4. Pilav tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo