Macar dilinle 'kırmızı biber' anlamına gelen paprika, Macar mutfağının en önemli baharatlarından biridir. Acı ve tatlı olmak üzere farklı türleri bulunan bu baharat, dünya mutfağında da yaygın olarak kullanılır. Genelde yemeklere renk ve hafif bir acılık katmak için tercih edilir.
Paprika Baharatının Besin Değerleri
1 yemek kaşığı paprika baharatı;
- Kalori: 19 kcal
- Protein: 1 gramdan az
- Yağ: 1 gramdan az
- Karbonhidrat: 4 gram
- Lif: 2 gram
- A Vitamini: Günlük Değerin (DV) %19'u
- E Vitamini: DV'nin %13'ü
- B6 Vitamini: DV'nin %9'u
- Demir: DV'nin %8'i
Paprika Baharatının Faydaları Nelerdir?
- Paprika baharatı antioksidanlar içerir ve küçük bir miktarı bile günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık %20'sini karşılar.
- Paprika, E vitamini, beta karoten, lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere göz sağlığını artırabilecek çeşitli besinler içerir. Katarakt geliştirme olasılığını düşürür.
- Paprikanın içeriğinde bulunan kapsaisinin, iltihabı ve ağrıyı azaltmak için sinir hücrelerinizdeki reseptörlere bağlandığı düşünülmektedir. Bu nedenle artrit, sinir hasarı ve sindirim sorunları dahil olmak üzere çeşitli inflamatuar ve otoimmün koşullara karşı koruma sağlayabilir.
- Paprika, kolesterol seviyenize fayda sağlayabilir. Özellikle bu popüler baharatta bulunan bir karotenoid olan kapsantin, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olan HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltebilir.
- Paprikada bulunan beta karoten, lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere birkaç karotenoidinin, belirli kanser riskinizi artırdığı düşünülen oksidatif stresle savaştığı gösterilmiştir.
- Paprika, diyabetin yönetilmesine katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, kapsaisinin kan şekeri kontrolünde yer alan genleri etkileyebilmesi ve vücudunuzdaki şekeri parçalayan enzimleri inhibe edebilmesidir. Ayrıca insülin duyarlılığını iyileştirebilir.
- Paprika, sağlıklı kan için hayati önem taşıyan iki mikro besin olan demir ve E vitamini açısından zengindir.
- Paprika, çok sayıda yemeğe dahil edilebilen çok yönlü bir baharattır.
Paprika Nerelerde Kullanılır?
Yemeklerin içinde toz olarak kullanılabilir. Hem yemeklerde, hem de kahvaltıda sos olarak tüketilebilir. Özellikle tavuk, et yemeklerine, salatalara ve yemeklerin yanında sunulacak soslara sık sık eklenir.
Paprika Nasıl Saklanır?
Taze paprika, buzdolabında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Derin dondurucuda ise daha uzun süre muhafaza edilir. Toz halinde alındıysa, ağzı sıkıca kapatılmalı, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Toz paprikanın kullanım ömrü daha uzundur.
Şunlara da göz atın;
- Kişnişin faydaları nelerdir?
- Kimyon neye iyi gelir?
- Kekiğin faydaları nelerdir?
- Aronya neye iyi gelir?
- Tuz çeşitleri nelerdir?