İtalya’nın Sardinya kenti, dünyada insan ömrünün en uzun olduğu beş 'Mavi Bölge'den biri. Peki, Sardinya'da insanlar nasıl yaşıyor, nasıl besleniyor? CNBC, Sardinya'ya ilişkin 4 tavsiyeyi şöyle haberleştirmiş:
1. Neler yiyorlar?
Et idareli kullanılıyor; Sardinya’daki yiyeceklerin çoğu yerel olarak yetiştiriliyor ve genellikle böcek ilacı, hormon, boya veya şeker içermiyor. Menülerinde rezene, bakla, nohut ve domatesli sebze, yeşillik, salata ve fasulye çorbaları; antiinflamatuar özelliklere sahip olan keçi ve koyun sütü ürünleri dikkat çekiyor.
2. Kendileri yetiştiriyorlar
Habere göre doğal ürünler, yeşillikler, meyveler de Sardinyalıların hayatlarında önemli yer tutuyor. Bu nedenle imkanı olan da bahçesinde olmayan ise saksılarda marul, domates, fesleğen, maydanoz ve kabak gibi ürünlerini kendileri yetiştirebilir.
3. Yemek yapmayı çok seviyorlar
Sardinyalılar yemek yapmayı çok seviyorlar. CNBC makalesinde tavsiye olarak "Siz de yavaş yavaş evde yemek yapma alışkanlığını edinebilirsiniz. Tam zamanlı çalışıyorsanız, hafta sonlarını, hafta içi de yetecek şekilde toplu yemek pişirmeye veya yemek hazırlamaya ayırın. Yemek yapmayı bir angarya olarak görmek yerine rahatlama vesilesi olarak görün. Ailenizi yemek sürecine; temizlik ve hazırlık işlerine yardıma davet edin" diyor.
4. Daha fazla hareket edin
Sardinyalılar gün boyu, özellikle de mutfakla ilgili uğraşlarla aktif kalıyorlar. Koyunlarıyla ilgileniyorlar, keçilerini sağıyorlar, yabani otları topluyorlar, yemek pişiriyorlar, temizlik yapıyorlar ve bahçecilik yapıyorlar. Makalede de şu öneriler var "Siz de gün boyunca aktif kalmanın yollarını bulabilirsiniz. Bütün gün bilgisayar başında oturuyorsanız, telefonunuzun veya akıllı saatinizin zamanlayıcısını 30 ila 45 dakikalık aralıklarla ayarlayın, böylece öğle yemeği saatinizde kalkıp esnemeyi veya yürüyüşe çıkmayı hatırlarsınız. Rutininize daha fazla hareket kattığınızda moralinizin yükselmesine yardımcı olabilirsiniz".