En yaygın iki nükleik asit türü, tüm hücreleriniz için genetik bilgi sağlayan deoksiribonükleik asit (DNA) ve ribonükleik asittir (RNA). Sınırlı araştırmalara rağmen, savunucular nükleik asit açısından zengin yiyeceklerin daha güçlü bir bağışıklık sisteminden gelişmiş sindirime ve daha hızlı kas iyileşmesine kadar çeşitli faydalar sağlayabileceğini iddia ediyor. Vücudunuzun üretebileceğinden daha fazla miktarda nükleik aside ihtiyaç duyabilirsiniz, özellikle hastalık veya yaralanma zamanlarında veya büyüme dönemlerinde. Bu durumlarda, nükleik asit açısından zengin yiyecekler yemek farkı telafi etmeye yardımcı olabilir.
100 gr başına 1,5–8 gram nükleik asit ile et, bu bileşikler açısından en zengin gıdalardan biri olarak kabul edilir. Nükleik asitlerin gıda kaynaklarına ilişkin araştırmaların sınırlı olduğunu unutmayın. Et, nükleik asit içermesinin yanı sıra iyi bir protein, demir, çinko ve B12 vitamini kaynağıdır. Ancak, kırmızı veya işlenmiş et açısından zengin diyetler genellikle metabolik sendrom riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılıdır.
Balık, nükleik asitlerin bir diğer zengin kaynağıdır. Et gibi, balığın da 100 gr başına 1,5-8 gram nükleik asit sağladığı düşünülmektedir. Ek olarak, balık iyi bir protein, uzun zincirli omega-3 yağları, D vitamini, selenyum ve iyot kaynağıdır. Yediğiniz balık türü, alacağınız besin türünü ve miktarını etkileyecektir. Örneğin, yağlı balıklar omega-3 ve D vitamini açısından daha zengin olma eğilimindeyken, yağsız balıklar daha fazla iyot içerir.
Deniz ürünleri iki kategoriye ayrılabilir. Her iki kategori de et ve balıktan önemli, ancak daha küçük bir nükleik asit kaynağı sağlar. Eski çalışmalar, bir deniz ürünü porsiyonunun 0,5-1,5 gram nükleik asit sağlayabileceğini öne sürmektedir. Deniz ürünleri, nükleik asitler açısından zengin olmasının yanı sıra yağsız protein, omega-3 yağları, demir, çinko ve B12 vitamini açısından da iyi bir kaynaktır.
Fasulye, mercimek ve bezelye diğer ilginç nükleik asit kaynaklarıdır. Veganlar ve vejetaryenler baklagillerle beslenmelerinde nükleik asitlerin faydalarını yine de elde edebilirler. Deniz ürünlerinde olduğu gibi, eski araştırmalar baklagillerin porsiyon başına 0,5-1,5 gram nükleik asit sağladığını göstermektedir. Nükleik asit içeriğine ek olarak, fasulye, bezelye ve mercimek harika bir protein, lif, demir, folat ve magnezyum kaynağıdır.
Çoğu sebze çok az nükleik asit içerir. Mantarlar bunun tek istisnası olabilir. 100 gram mantar, 0,5-1,5 gram nükleik asit sağlar. Mantarlar ayrıca sağlığınızı desteklemeye ve sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olabilecek B vitaminleri, lif, bakır ve antioksidanların iyi bir kaynağıdır.
Nükleik asitler, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm canlılarda bulunur. Güncel araştırmalara göre, et, balık, deniz ürünleri, baklagiller ve mantarlar bu bileşiklerin en yüksek seviyelerini içerir. Çoğu durumda, vücudunuz ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar nükleik asit üretir.
Şunlara da göz atın;