Kahvaltıların vazgeçilmezi olan pekmez ve yemeklerin en lezzetli eşlikçisi olan yoğurt, bir araya geldiğinde bütün faydalarını yitiriyor. Özellikle yoğurt ve pekmezi karıştırarak yiyorsanız, aslında hata yapıyorsunuz demektir. Neden mi? İşte, cevabı..
Sağlık için ayrı ayrı çok faydası olan pekmez ve yoğurt, bir araya geldiğinde birbirlerini nötrlüyor. Demir yönünden zengin olan pekmez, özellikle kansızlığa iyi gelmesiyle biliniyor. Kemik gelişimini destekleyen yoğurt ise, kalsiyum bakımından oldukça zengin. Kalsiyum ve demir içeren besinlerin birlikte tüketilmesi, vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atılmasına neden oluyor. Bunun sebebi, kalsiyumun demir emilimini azaltmasıyla ilgili. Özellikle süt ve süt ürünleri, demirin emilimini azalttığı için hiçbir işe yaramadan demir eksikliğine sebep olabilir. Bu yüzden, yoğurdun içine pekmez, kuru meyve kuruyemiş eklenmemesi öneriliyor.
Bu durum yalnızca pekmez ve yoğurt için de geçerli değil. Dönerin yanında ayran içmek, kırmızı etin yanında yoğurt tüketmek, balığın yanında yoğurtlu mezelere yer vermek, tavuğun yanında yoğurt ve ayran tüketmek, yumurtayı peynir ve sütle tüketmek de aynı etkiye sahip. Bu tür yanlış kombinasyonlar demir emilimini azalttığı için, demir eksikliğine sebep oluyor. Bu yüzden demir içeren bir tüketirken, yanında kalsiyum içeren başka bir besin olmamasına dikkat edin.
Kansızlık, hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde görülen bir problemdir. Tedavi edilmemesi durumunda, daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden gerekli testler yaptırıldıktan sonra, doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemine başlanmalıdır.
Şunlara da göz atın;