Soğanlar hemen hemen her yemeğin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Lezzetli soğanlarınızın kenarda beklerden içerisinden beyaz bir sıvı aktığını fark etmiş olabilirsiniz. Tüm gününüzü soğan ile bir yemek yapmayı düşünerek geçirdiğiniz ve sadece soğanlara uzandığınız ve satın aldığınız soğanların sızdırmaya ve sıvılaşmaya başladığını fark ettiğiniz oldu mu? Bir noktada sizin de başınıza gelmiş olsa da, biz mutfağınızda salkımsı soğanların sık sık görünmesini engellemek istiyoruz. Ancak sızıntıyı durdurmak için, ilk etapta kullanmadan önce soğanların neden sızdığını anlamak önemlidir.
Bir soğan dilimlendiğinde hücre duvarları parçalanarak su, şeker ve aromasına ve lezzetine katkıda bulunan diğer bileşiklerin salınmasına neden olur. Bunu sütlü, yarı saydam bir madde olarak fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, bir ampul tamamen sağlam bırakılsa bile sızıntı meydana gelebilir, bu sızan alliumların suçlusu, patateslerin yanında saklanmış olmalarıdır.
Soğanların büyük konsantrasyonlarda etilen gazı saldığı göz önüne alındığında, bu patateslerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Buna karşılık, patateslerdeki artan nem, soğanların daha hızlı olgunlaşmasını tetikleyerek soğanın sallanmasına neden olabilir- kullanılmayan ancak yine de sızdıran soğanın gizeminin çözüldüğünü düşünün.
Kötü muhafaza edilen ürünler daha hızlı bozulmaya yol açacaktır, bu yüzden malzemeleri uygun şekilde saklamayı öğrenmek bir zorunluluktur. Marketten topladığınız bozulmamış soğanlar o zamandan beri sızmaya başladıysa (süper yumuşak ve sülfürik kokulu hale gelmesine ek olarak), bu bozulma muhtemelen evde yanlış depolamadan kaynaklanmıştır.
Kök sebzeler söz konusu olduğunda, ürünler için her şeyin saklandığı yer buzdolabı olsa da, burası keskin kokulu soğanları saklamak isteyeceğiniz en son yerdir. Soğanlar kuru, karanlık ve nispeten serin bir ortamda tutulmadıkça, muhtemelen filizlenmeye, küflenmeye ve sıvı salgılamaya başlayacaklardır. Tüm soğanların iyi havalandırılan bir kiler veya soğuk mahzen gibi bir yerde bir sepet içinde bırakılsa bile, sızıntı riskinin yalnızca alliumlar patateslerden ayrı tutulduğunda önlenebileceğini unutmayın.
Doğru koşullar altında ne kadar süre dayanabileceğine gelince, bütün ve soyulmamış soğanların raf ömrü yaklaşık üç aydır. Et hala sağlamsa, kabuklar hala kağıt gibiyse ve belirgin bir morarma veya rahatsız edici koku yoksa, ampullerin tadı onları eve ilk getirdiğiniz günkü kadar harika olacaktır.
Şunlara da göz atın;