Bütün gün sabırla beklediğiniz iftar saati geldiğinde masaya oturdunuz.. Peki, masaya oturmanızla kalkmanız arasında ne kadar süre var, hiç dikkat ettiniz mi? Çoğu insan uzun süren açlığın vermiş olduğu sabırsızlıkla birlikte yemeğini hızlıca yiyor ve masadan kalkıyor. Ancak, bu çok yanlıştır. Yemeği yavaş yavaş yemek daha doğru ve sağlıklı sonuçlar verir. Neden mi?
Hızlı yemek = Daha fazla yemek
Yemekten sonra açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonu baskılar. Bunun sonucunda leptin gibi tokluk hormonu salgılanır. Bu hormonlar beyne sinyal göndererek tok hissettirir ve doyduğunuzu anlayarak yemeği bırakmanızı sağlar. Bu işlem, ortalama 20 dakika sürer. Ancak hızlı yemek yediğiniz zaman bu sinyallerin beyne ulaşması için gereken zamanı vermemiş olursunuz. Bu da aşırı yemek yemenize yol açar. Orucu su ve çorba ile açtıktan sonra 20 dakika ara vermeniz, beyninize tokluk sinyallerinin ulaşmasına imkan tanır. Böylece daha az yemek yersiniz.
Hızlı yemek yemek, besini daha az çiğnemek anlamına da gelir. Yapılan araştırmalar, yiyecekleri iyice çiğnemenin tokluğu artırdığını ve kalori alımını azalttığını gösterir.
Hızlı yemek yemek ve boş mideyi hızla doldurmak, besinlerle birlikte havanın yutulmasına neden olur. Bu durum gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Besinleri tam çiğnemeden ve büyük lokmalar halinde tüketmek ise sindirim süresini uzatır ve organlar daha fazla yorulur. Özellikle mide ve bağırsak problemleri görülebilir.
Uzun süreli açlığın ardından hızlı yemek yemek kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bu durumda yemekten bir süre sonra kan şekeriniz düşme eğilimi gösterir ve tatlı krizleri yaşanabilir. Ayrıca yemekten sonra yorgunluk ve uyku hali de şiddetlenir.
Tam da bu yüzden, iftarda yavaş ve doğru beslenmek son derece önemlidir. Özellikle mide sorunları yaşamak için, besinleri iyice çiğnediğinizden emin olun. Yemek aralarında 10 dakikalık aralar verir. Bu sayede kilo kontrolünü de sağlayabilirsiniz.
Yazar:
Dyt. Rıdvan Arslan
instagram.com/dyt.ridvanarslan
Şunlara da göz atın;