Anneanneler ve babaanneler, konu tasarruf olduğunda hepimizden daha bilgililer. Öyle ki, mutfakta kullandıkları birkaç basit yöntemle bile hem zamandan, hem de paradan tasarruf edebilirsiniz. Bu yazıda, büyüklerimizden miras kalan ve hayatı kolaylaştıran tüyoları sizlerle paylaşıyoruz. İşte, mutfakta harika işler başarmanızı sağlayacak tüyolar:
Mutfakta kullandığınız pirinç ve bakır eşyaları nasıl temizleyeceğinizi bilmiyorsanız, limondan yardım alabilirsiniz. Bir adet limonu ikiye bölün ve üzerine tuz serpin. Bakır eşyaları bu limonla ovalayarak kolayca temizleyebilirsiniz.
Bakınız; Bakır temizliği nasıl yapılır?
Mutfakta en çok kullanılan malzemelerden biri olan soğan, hem gözyaşına, hem de göz tahrişine sebep olur. Bunu önlemek için, soğanları buzdolabına koyun ve 30 dakika bekletin. Soğuk, soğandaki tahriş edici bileşiklerin salınımını azaltır.
Bakınız; Soğanın gözleri yakmaması için uygulanan yöntemler
Çok sıcak bir yemeği yemek veya sıcak bir içecek içmek, hem damağınızı, hem de dilinizi yakabilir. Ağız içindeki yanıkları dindirmek için, şeker ve suyu eşit miktarda karıştırın ve küçük bir yudum alın. Şekerli su karışımını gargara yapar gibi ağzınızda gezdirin. Şekerli su, ağız yanıklarının iyileşme sürecini hızlandırır.
Çiçeklerin uzun süre taze kalmasını sağlamak için, bir vazoyu su ve sirke ile doldurun. Çiçeklerin saplarını açılı bir şekilde kesin ve vazoya yerleştirin. Sirke, antibakteriyel görevi görerek suyu temiz tutar ve çiçeklerin taze kalmasını sağlar. Birkaç günde bir sirkeli su karışımını yenilemeyi unutmayın.
Bakınız; Vazo çiçeklerinin ömrü nasıl uzatılır?
Çöp kutusundan ağır kokular geliyorsa, bunu önlemek için gazeteden yardım alabilirsiniz. Çöp kutusunun altını gazete ile kaplayın. Gazete emici bir katman görevi görerek koku oluşumuna neden olabilecek her türlü dökülmeyi veya sıvıyı emer. Ayrıca kokuları nötralize eder. Çöpü boşaltma zamanı geldiğinde gazeteyi çıkarıp yerine yenisini koymanız yeterlidir.
Bakınız; Çöp kovası kokusu nasıl giderilir?
Herhangi bir şey içmek istediğinizde, uzun uzun soğumasını beklemek istemiyorsanız sizi böyle alalım. İçeceğin etrafını ıslak bir kağıt havlu ile sarın. Ardından buzdolabına yerleştirin. Kağıt havludaki nem, sıcaklığın iletilmesine yardımcı olur ve içeceğin hızla soğumasını sağlar.
Bakınız; İçecekler nasıl hızlı soğutulur?
Ekmeğin tazeliğini korumak ve kurumasını önlemek için, ekmek bulunan torbaya kereviz sapı yerleştirin. Kereviz sapındaki nem, ekmeğin kurumasını önler ve daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Bakınız; Ekmek nasıl saklanır?
Kavanozların kapağını açarken zorlanıyorsanız ve sürekli elleriniz kayıyorsa, bulaşık yıkama eldiveni takın. Eldivenlerin kauçuk dokusu mükemmel kavrama sağlayarak en inatçı kavanozları bile kolaylıkla büküp açmanıza olanak tanır.
Bakınız; Kavanoz kapağı nasıl açılır?
Bitkilerinizi sulamak için fazladan su harcamayın. Bunun yerine bahçeye büyük kovalar yerleştirin ve yağmur suyunun toplanmasını sağlayın. Topladığınız yağmur suyunu bitki, çiçek ve çimleri sulamak için kullanabilirsiniz. Yağmur suyu doğaldır ve kimyasal madde içermez, bu da onu yeşil alanlarınızı sulamak için ideal bir seçim haline getirir.
Makarna veya patates haşlarken, haşlama suyunu süzüp bir kapta bekletin. Bu suyu, sos yapımında kullanabilir ve çorbalara aroma katabilirsiniz.
Eğer duvarlarınızda küçük çivi delikleri varsa, bunların görünümünden rahatsız olabilirsiniz. Çivi deliklerini kapatmak için, delik olan bölgeye beyaz bir diş macunu sıkın ve spatula yardımıyla düzeltin. Fazlalıkları kağıt havlu ile silmeyi unutmayın.
Camdaki su ve parmak izi lekelerinden kurtulmak için, bir sprey şişesine su ve beyaz sirke ekleyip karıştırın. Solüsyonu çalkaladıktan sonra camlara sıkın ve mikrofiber bez yardımıyla silin.
Halıya dökülen yağ lekeleri, kimi zaman can sıkıcı olabilir. Ancak büyükanne tüyosunu kullanarak bu lekelerden hemen kurtulabilirsiniz. Yağ lekesinin olduğu bölgeye mısır nişastası veya karbonat dökün ve 20 dakika bekletin. Kağıt havlu ile bastırın. Nişasta, yağı emerek halının üzerindeki lekeleri temizleyecektir. Leke çıktıktan sonra nişasta kalıntılarını süpürün.
Bakınız; Yağ lekeleri nasıl çıkar?
Hem sağlıklı beslenmek, hem de ekonomik olarak tasarruf etmek için kendi bitkilerinizi yetiştirin. Nane, taze soğan, fesleğen, dereotu, marul gibi bitkileri balkon veya bahçenizde yetiştirerek tamamen doğal bir şekilde yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Bakınız; Bitki yetiştirme
Şunlara da göz atın;