Farklı yemekleri ile ilgiyle takip edilen Hint mutfağı, baharatları ve özel karışımlarıyla bilinir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Hindistan, aslında içeriğinde birçok mutfağı barındırır. Köri başta olmak üzere zerdeçal, zencefil, kişniş ve kimyon gibi birçok baharat Hint mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Kırmızı biberi çok seven hintliler, farklı sokak lezzetleriyle de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Hint mutfağında bazı etleri yemek yasak olduğu için, vejetaryenler için de farklı yemek çeşitleri mevcuttur. Dünya mutfaklarını keşfetmek ve yeni tatlar denemek isteyenler için Hint mutfağının en sevilen yemeklerini bir araya getirdik. İşte, mutlaka denemeniz gereken 14 Hint yemeği:
Özel fırınlarda pişirilen ve naan ekmeği ile servis edilen tandoori, tavuğun soslanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Şişe dizilen tavuklar fırında pişirildikten sonra naan ve salata eşliğinde sunulur.
Hint mutfağının en bilinen yemeklerinden biri olan tikka masala soslu tavuk, hem lezzeti, hem de şık görünümü ile herkesi kendine hayran bırakır. Özel masala sosunda pişirilen bu yemek, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.
Hint mutfağında atıştırmalık olarak sunulan samosa, patates, bezelye ve baharatların bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Hindistan sokaklarında mutlaka rastlayabileceğiniz bu börek, üçgen şekliyle sunulur.
Ana malzemeleri safran, basmati pirinç ve kuru üzüm olan keşmir pilavı, ana yemeklerin yanında sunulur. Özellikle kalabalık davet sofralarında yer verilen bu pilav, ortalama 35-40 dakikada hazırlanır.
Hint mutfağında ekmek olarak tüketilen naan, 25 dakikada hazırlanır. Geçtiğimiz yıl en çok aranan yemekler listesine giren naan, hemen hemen her yemeğin yanında sunulmaktadır.
Milföy hamuru ile hazırlanan hint böreği, kuş üzümü, bezelye, tarçın, patates gibi malzemelerle zenginleştirilir. İsteğe göre böreğin iç harcında kıyma veya tavuk eti de kullanabilirsiniz.
Hint lokması olarak bilinen gulab jamun, Hindistan'ın meşhur sokak lezzetlerinden biridir. Bangladeş, Nepal, Pakistan gibi ülkelerde de ilgi gören bu tatlı, irmik, süt tozu ve şerbet ile hazırlanır.
Adını duymamış olsanız da bu tatlının görünümü size çok yakın gelebilir. Türk mutfağındaki sütlacın Hint mutfağındaki hali olarak bilinen kheer, pirinç unu, pirinç ve süt ile hazırlanır. Üzeri kuru üzüm ve kaju ile süslenen bu tatlı, koyu kıvamıyla Hindistan'ın en meşhur tatlılarından biridir.
Hamurun kızartılıp şerbetle buluşturulmasıyla hazırlanan jalebi, en lezzetli tatlılardan biridir. Orijinalinde gül suyu kullanılan jalebi tatlısı, kendine has tadıyla Hint mutfağının vazgeçilmezidir.
Havuç, pekmez ve nişasta karışımıyla hazırlanan bu helva, hafif tatlılar sevenler için idealdir. Havuç helvası tatlısının üzerini biberiye dalları veya file badem ile süsleyebilirsiniz.
Hint mutfağında sık sık kullanılan garam masala, özel bir baharat çeşididir. Kişniş, kimyon, tarçın gibi baharatların bir araya getirilmesiyle hazırlanan garam masala, özellikle tavuk yemeklerinde kendine yer bulur.
Hint mutfağı yemekleriyle olduğu kadar içecekleriyle de ön plana çıkıyor. Çay, süt ve farklı baharatların karışımıyla hazırlanan chai tea latte, karamel şurubu ile tatlandırılır.
Kuzu eti, zencefil, zerdeçal, sarımsak ve baharatlarla hazırlanan bu yemek, ağır ağır pişirilir. Ana yemek olarak sunulur. Pilav veya naan eşliğinde servis edilir.
Hindistan'ın Goan bölgesiyle özdeşleşen bu yemek, balık ve hindistan cevizi sütü karışımından oluşur. Yapımında taze baharatlar kullanılır. Ana yemek olarak sunulabilir.
Şunlara da göz atın;